2021. augusztus 15., vasárnap

Sárgadinnye krémleves.

 

 

Megint tikkasztó meleg van, így csakis egy jól lehűtött krémleves jöhetett szóba a vasárnapi ebéd bevezetéseként. Az elkészítése igen egyszerű és gyors, fűszerezése pedig mindenkinek a saját ízlésére van bízva. A dinnyéhez remekül illik pl. az őrölt fahéj, a szegfűszeg, gyömbér, vagy éppen a csillagánizs is. A selymesen krémes leves pedig nagyon finom a roppanós dinnyekockákkal.



Hozzávalók:

1 db sárgadinnye (kb. 1,5 kg-os)

2-3 ek kristálycukor

2 cs vaníliás cukor

1/2 cs vaníliás pudingpor (v. 1 tk étkezési keményítő)

3 db szegfűszeg

1 kk őrölt fahéj

1 kk őrölt gyömbér

2 dl Hulala (v. habtejszín)

kb. 1 l víz



A sárgadinnyét vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat, pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra.

Ezután a felkockázott dinnye kb. harmadát tegyük félre.

A maradék felkockázott dinnyét öntsük fel annyi vízzel hogy jól ellepje, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket, majd főzzük puhára.(ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)

Amikor a dinnye már kellően megpuhult, vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, majd adjuk hozzá a félretett, felkockázott dinnyét, tegyük vissza a tűzre és melegítsük forráspontig.

A Hulalát (v. habtejszínt) keverjük simára a pudingporral, majd állandó keverés mellett, öntsük hozzá a forrásban lévő leveshez.

Ezután kevergetve főzzük 1-2 percig, hogy kellően besűrűsödjön, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen. (érdemes betenni a hűtőbe, hogy jól lehűtve tudjuk majd tálalni)

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a krémlevest, ízlés szerint kanalazzunk rá felvert tejszínhabot, majd úgy kínáljuk. A leves nagyon krémes, és finom a kissé roppanós dinnyekockákkal.


3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom levest készítettél, ebben a kánikulában nem is lehetett volna jobb választás 😀. És nagyon mutatós is 😄.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katikám,finom volt, így csakis ajánlani tudom neked is. Főztem sárgadinnye lekvárt, az is nagyon finom, köszönöm az ötletet. :)

      Törlés
    2. Nagyon örülök, hogy elkészítetted a sárgadinnye lekvárt, de az még nagyobb öröm, hogy ízlett 😀. Mi nagyon szeretjük.

      Törlés