2010. július 18., vasárnap

Őszibarack krémleves pirított mandulával.




A kánikulában nincs is jobb egy finom, jól behűtött krémlevesnél. Mivel a nagy melegnek éppen nem vagyunk híján, vagyis mára azért kicsit mérséklődött, de ez szinte észre sem vehető. A tegnapi bevásárlás során, gyönyörű őszibarackot sikerült beszereznem, így nem volt kétséges, hogy a mai ebéd, a belőle készült krémleves lesz. Azért hogy legyen ideje kellőképpen lehűlni, és az ízek jól összeérjenek, így már tegnap este elkészítettem. Bizony olyan isteni illata volt, hogy nagy önuralomra volt szükségem, hogy rögtön be ne kanalazzam az egészet. Persze gyorsan elvetettem ezeket a gondolatokat, így maradhatott meg mára a finom leves.:))






 Hozzávalók 2 adag leveshez:

6 db őszibarack
2 dl édes fehérbor
4 dl víz
2 cs vaníliás cukor
cukor
5-6 db levél citromfű
4 db szegfűszeg
fahéj
3 dl tejszín
1/2 cs vaníliás pudingpor



A barackokat meghámozni, majd ízlés szerint feldarabolni.
Egy edénybe tenni, majd felönteni a vízzel és a borral. Ízlés szerinti mennyiségű cukrot, és a fűszereket hozzáadva, pár percig főzni. Ezután a tűzről levéve, kiszedni belőle a citromfüvet és a fűszereket, majd botmixerrel pépesíteni.

A pudingport simára keverni a tejszínnel. A barackos pépet visszahelyezni a gázra, majd amikor már újra forr, állandó keverés mellett belecsorgatni a tejszínes pudingot.
Állandó keverés mellett újra felforralni, egy-két percig még főzni, majd levenni a tűzről és kihűteni.
Érdemes előző nap elkészíteni, majd a hűtőszekrénybe tárolni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt a hideg krémlevest ízlés szerint pirított mandulával megszórni, és úgy kínálni. Ízlés szerint tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

17 megjegyzés:

  1. Ti aztán tudtok élni! Még bort is tettél bele... Zseniális!

    VálaszTörlés
  2. Istenien néz ki ez a leves. Mi is nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
  3. Nem lehet rossz!!!!!ötletes!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Nyammi ez a mandulás dolog felkeltette az érdeklődésem

    VálaszTörlés
  5. Most már semmi gyümölcslevest nem készítek bor nélkül, mióta a szilvaleves azzal csináltam. Ez is tuti így!

    VálaszTörlés
  6. Hüm...hümm...de guszta. Kár, hogy idén szinte alig lesz barackunk is. Hülye idő, idén mindent tönkretett. Ettől függetlenül biztos isteni lehet, szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  7. Viki!
    Tudod életünk csak egy van, azt jól kikel használni!!!:)) A bortól nagyon fincsi.

    VálaszTörlés
  8. Szemirámisz!
    Valóban finom volt, de láttam a te gyümölcs levesed, na az is finom lehetett.:)

    VálaszTörlés
  9. Melli!
    Köszönöm!!! Te is tegyél fel saját képeket az oldalsávodba. Meglátod menni fog.:)

    VálaszTörlés
  10. Bianka!
    Érdeklődésed már megvan, akkor tessék kipróbálni.:)) Én szeretem a mandulát így pirítva a levesekbe.

    VálaszTörlés
  11. Dia!
    Köszönöm!! Valóban a bortól egy finom ízt kapnak a gyümölcslevesek.:)

    VálaszTörlés
  12. Araniel!
    Nálunk 3 szem van a fán, tavaly rengeteg volt. Bizakodom, hogy jövőre megint sok lesz. Sajnos így vennem kell a barackot, pedig az íze meg sem közelíti a miénkét.:(

    VálaszTörlés