2010. július 20., kedd

Pizza!!! Pizza!!!! Pizza!!!




Igen kérem, megsütöttem az első pizzámat!!!! Akik figyelemmel kísérik a blogomat, tudják hogy imádom a kelt tésztát mindenféle elkészítési formában, de én magam nem nagyon próbálkozom a sütögetésével. Így vagyok a pizzával is, nagyon szeretem, de eddig még nem sütöttem. Nagyokat nyelek, ha valakinél éppen szembetalálom magam vele, és olyankor esetleg engedek a csábításnak és rendelek egyet. Ma viszont egy hirtelen ötlettől vezérelve, eldöntöttem én bizony nekiállok és sütök. Előtte áttanulmányoztam a Pizza-Pizzéria rengeteg receptet tartalmazó oldalait, majd hozzáfogtam. Jó, lehet nem a legtökéletesebbre sikerült, de én nagyon elégedett vagyok vele és tanulva az esetleges hibákon, legközelebb (mert lesz legközelebb!!!) jobban fog sikerülni. Gáztepsiben sütöttem, mert a megformázásra már végképp nem vállalkoztam. Finom volt, jó volt, lehet kicsit kevés volt!!!!!!:))





Hozzávalók egy gáztepsi méretű pizzához:


50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl meleg tej
2 kk. só
1 ek olaj
pici cukor
1 dl langyos víz


A langyos tejet elkeverni a cukorral, majd belemorzsolni az élesztőt és felfuttatni.

A lisztet keverőtálba szitálni, majd a közepébe mélyedést csinálni és beleönteni a felfuttatott élesztőt. Egy kevés liszttel galuska állagú masszát keverni, majd a tetejére lisztet szórni. Letakarva a kovászt a kétszeresére keleszteni.(én betettem a mikróba, mert ott a zárt helyen előbb meg kelt) 15-20 perc alatt kel meg.

Az idő lejárta után hozzákeverni a sót, az olajat a langyos vizet és elkezdeni dagasztani. Én a robotgép dagasztó fejével dagasztottam, de kézzel is lehet. Addig dagasztani, még a tészta elválik a tál falától, ekkor a tetejét megszórni liszttel és letakarva duplájára keleszteni.(én szintén a csukott ajtajú mikroba kelesztettem)


A megkelt tésztát lisztezett felületre önteni, majd jól átgyúrni és megfelelő méretűre nyújtani.
Az olajjal kikent tepsibe helyezni, majd a kezünkkel tepsi méretűre nyomkodni úgy, hogy a széleinél kicsit vastagabb maradjon a tészta.


Szósz hozzávalói:


3 dl sűrített paradicsom
olívaolaj
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
őrölt bors
oregánó
bazsalikom
majoranna



A vöröshagymát felaprítani, majd az olajon elkezdeni párolni. Közben belenyomni a fokhagymát is. Amikor már üvegesre párolódott, hozzáönteni a sűrített paradicsomot, és egy kevés vizet. Ízlés szerint fűszerezni, és sűrűn kevergetve készre főzni. Botmixerrel pépesíteni.


A tepsibe lévő tészta tetejére egyenletesen rákanalazni, majd ízlés szerinti feltéttel gazdagon megszórni. Én kétféle szalámit, gombát és virslit tettem rá.
Végül reszelt sajttal a tetejét megszórni.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20-30 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
Tálaláskor ízlás szerinti méretűre felvágni.

6 megjegyzés:

  1. Hű bármikor, bármennyit, nagyon szeretjük. Valami csodásan néz ki

    VálaszTörlés
  2. Gizi! A saját készítésű pizzának nincs párja :-)

    VálaszTörlés
  3. JÖHET JÖHET JÖHET!!!! :)))))))

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    Köszönöm!!! Én is szeretem, csak eddig kimaradt a repertoáromból.:)))

    VálaszTörlés
  5. Ani!
    Erre most én is rájöttem, és hamarosan ismételni fogom.:)

    VálaszTörlés
  6. Livi!
    KÜLDÖM!! KÜLDÖM!!! KÜLDÖM!!:))))

    VálaszTörlés