2020. május 29., péntek

Tejfölös krumpligombóc leves.




Talán az egyik legegyszerűbb leves, melyhez a krumplin, hagymán, némi fűszeren, és a tejfölön kívül szinte más nem is kell, mégis nagyon finom. Emlékszem gyerekként sokszor készült ebédre, és olyankor általában szilvás, vagy éppen lekváros gombóc, néha pedig lekváros derelye volt a második fogás. Én is szívesen készítem, most éppen túró nudli (a nudli receptje erre a linkre kattintva található) kíséretében került ebédnél az asztalra..... és most is nagyon szerettük.






 Hozzávalók a krumpligombóchoz:

20 dkg főtt krumpli
10-15 dkg liszt
1 db tojás
1 kk só


A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, majd főzzük puhára enyhén sós vízben.

Amikor a krumpli puhára főtt, szűrjük le, és a levet tegyük félre, mert később még szükségünk lesz rá.

A főtt krumplit, krumplinyomón nyomjuk át (v. törjük alaposan össze) majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezután adjunk hozzá kb. 10 dkg lisztet, egy nagyobb csipet  sót, az egész tojást, majd gyúrjuk össze a tésztát. Közben, ha szükséges, apránként adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény, és egy könnyen formázható tésztát kapjunk. 

Ezután a tésztából formázzunk diónyi gombócokat, és tegyük félre felhasználásig.






 A leves hozzávalói:

1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk liszt (púpozott)
1 tk pirospaprika
só (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
2 dl tejföl
a krumpli félretett főzőleve
kb. 1 l víz
1 ek sertészsír (v. étolaj)



A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel mindkettőt apróra. 

A zsírt (v. olajat) hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva szórjuk meg a pirospaprikával, és öntsük fel a krumpli visszamaradt főzőlevével, és a vízzel. 

Ezután ízlés szerint sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, és főzzük kb. 10 percig. 

A tejfölt keverjük simára a liszttel, egy kevés levessel, és kevergetve öntsük hozzá a leveshez, majd forraljuk fel. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Amikor a leves újra felforrt, tegyük bele a krumpligombócot, várjuk meg míg feljön a leves tetejére, majd pár perc alatt főzzük puhára.





Tálaláskor szedjük a levest tányérba, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk.



8 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen. Nagyon szép. Szeretem a receptjeid.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, és örülök hogy szereted a receptjeimet. További jó nézelődést kívánok.

      Törlés
  2. en probaltam finom ugy hivom dombra szoko leves mert hamar megy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy kipróbáltad és ízlett. Nagyon jó nevet adtál neki.... valóban hamar elkészül.

      Törlés
  3. Már megint egy recept,amit muszáj kipróbálnom...Te vagy a legjobb ❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Heni! Nagyon köszönöm a kedves szavaidat! ❤️ Örülök hogy kipróbálod, és biztosan ízlik majd a családnak. Amilyen egyszerű, olyan finom.

      Törlés
  4. Köszönöm neked ezt az egyszerű, de annál finomabb receptet. Annyit módosítottam csak, hogy volt még füstölt sonka levem, így azzal főztem meg. Az biztos, hogy még sokszor kerül az asztalra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Magdi, én köszönöm hogy elkészítetted.ÓÓÓ, sonka lével nagyon, de nagyon finom lehetett, váljék egészségetekre. Én van hogy karikára vágott füstölt kolbászt is főzök bele..... hát az sem rontja el.

      Törlés