2020. május 5., kedd

Hokkaido kenyér Tangzhonggal.




A Tangzhong eljárásról már nagyon régen halottam, de bevallom amikor Hokkaido édes kalácsot sütöttem nem mertem a pudingsűrűségűre főzött lisztes keveréket a tésztához keverni. A napokban egy kedves ismerősömmel éppen erről az eljárásról beszélgettünk, és Ő másnap ki is próbálta, és sütött egy kalácsot. Mivel engem is furdalt a kíváncsiság, így nem is várakoztam tovább..... csak én az édes kalács helyett, kenyeret sütöttem. Most bánom csak igazán, hogy eddig nem próbáltam ki a Tangzhong technikát, mert ilyen könnyű, foszlós, és finom kenyeret állítom még soha nem ettem.





 Tangzhong hozzávalói:

2 dkg liszt
1 dl tej


A hideg tejjel keverjük simára a lisztet, majd állandó keverés mellett, főzzük olyan sűrűre mintha puding lenne.

Ezután hűtsük ki teljesen, mielőtt felhasználnánk.

Tipp:
Az elkészült Tangzhong-ot pl. jól zárható dobozba 2-3 napig a hűtőben tárolhatjuk mielőtt felhasználnánk kenyér, vagy kalács sütésnél. Felhasználás előtt, szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni. 

A Tangzhong egy régi ázsiai módszer "tésztadoktornak" is nevezik, de akár vizes rántásnak is hívják. Nagyon puha állaga lesz tőle a kenyérnek, és a kalácsnak. A kalács sokkal foszlósabb lesz. Eredetileg liszt és víz keveréke, de a víz helyett tejjel is készülhet.






 Hozzávalók a kenyérhez:
(Én 25x10x7 cm-es teflonos sütőformában sütöttem.)

30 dkg liszt (Nagyi titka búzaliszt)
1,5 dl langyos tej
1 tk cukor
2 dkg friss élesztő (v. 7 gramm szárított)
1 tk só
1 db tojás (nagy)
2,5 dkg puha vaj
Tangzhong kihűtve
1 kisebb tojás a lekenéshez


A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel. (Én mindig felfuttatom a szárított élesztőt is.)

A keverőtálba tegyük bele a felfuttatott élesztőt, a kissé felvert tojás, szitáljuk rá a sóval összekevert lisztet, majd adjuk hozzá a teljesen kihűlt Tangzhongot is. 

Ezután a robotgép dagasztó karjával, közepes fordulaton kb. 5 percig dagasszuk a tésztát.

Ezután csipkedjük hozzá a puha vajat, és dagasszuk tovább pár percig, hogy szép sima állagú tésztát kapjunk. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát. (Én robotgéppel dagasztottam meg, majd kézzel is átdolgoztam a tésztát hogy szép sima legyen.) 

A kelesztőtálat vékonyan kenjük ki olajjal, helyezzük bele a megdagasztott tésztát, majd meleg helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd osszuk el 4 részre.

Ezután egyesével nyújtsuk ki a tésztát olyan szélesre mint amekkora a forma amiben majd sütjük, és kb. 20 cm hosszúra.

Ezután tekerjük fel, majd helyezzük bele az előzőleg kivajazott, és lisztezett sütőformába. (a formát pl. sütőpapírral is kibélelhetjük, majd a papírt kenjük meg vékonyan puha vajjal)

Amikor mind a négy tésztát a formába helyeztük, takarjuk le konyharuhával, és 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le felvert egész tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.





A tésztája a Tangzhong-nak köszönhetően légiesen könnyű, és nagyon finom. Több napig friss és olyan puha marad, mintha akkor sütöttük volna. Én egy szeletet próbaképpen eltettem, és valóban még pár nap múlva is puha volt.


10 megjegyzés:

  1. Csodás olyan mintha kalács lenne! Süteményt készítettem már ezzel a technikával de nagyon tetszik a kenyered!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Én hallani már hallottam róla, de eddig még nem próbáltam ki. Nagyon finom lett tőle a kenyér, valóban olyan mintha kalács lenne. Legközelebb túrós buktát sütök és abba a tésztába is teszek majd. :)

      Törlés
  2. Megsütöttem a hokkaido Kenyeret,Köszönöm a receptet isteni Finom let!,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm hogy megsütötted, és a visszajelzést is. Nagyon örülök hogy ízlett! Én már többször megsütöttem, a kedvenc kenyerünk lett.

      Törlés
  3. Én 50 dkg lisztel készítettem, nem osztottam 4 felé, hanem egy nagy oválisra formázva tekertem fel olyan hosszúra amilyen a sütőm 35x14x5 kb. Tökéletes puha
    kenyérke lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy megsütötted, és annak is hogy ízlik. Bevallom, az utóbbi időben én sem osztom el a tésztát, hanem úgy csinálom mint te. Egyszerűbb, és így is szép lesz a kenyér. Mi nagyon szeretjük, már csakis ezt a kenyeret sütöm.

      Törlés
  4. Megsütöttem és isteni finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marcsi, nagyon köszönöm hogy megsütötted!! Örülök hogy nem csalódtál a receptben, váljék kedves egészségedre!

      Törlés