2020. május 31., vasárnap

Kapros zöldborsópüré pácolt fürjtojással.




Az egyik előző bejegyzésemben (a linkre kattintva olvasható) már írtam arról, hogy  Gabikától a Fürjes Majorból különböző pácolással készült bükkfán füstölt fürjtojást kaptam, melyből most a fokhagymás pácban érlelt került a tányérunkra. Persze azért nem csak úgy magában ettük meg (igaz úgyis nagyon finom 😉) hanem készítettem hozzá egy selymesen krémes, kaporral ízesített zöldborsópürét. A két ízvilág pedig remekül összeillik.... Mivel volt itthon teljes kiőrlésű zsemle, így a melegszendvicssütőben ropogósra sütöttem, majd egy kis pogácsaszaggatóval szúrtam ki. Tálalás előtt a kis zsemlekorongokra kanalaztam a borsópürét, egy-egy félbevágott fürjtojást ültettem rá, majd így tálaltam a falatkákat. Ha a gyerekek kedvében szeretnénk járni, akkor a borsópüré tetejére pl. tehetjük a félbevágott fürjtojást a fehérjével felfelé, majd a zöld püréből pötyögtessünk rá egy mosolygós smiley-t. 😀 Így a gyerekek is szívesebben falatozzák majd.






Hozzávalók:

30 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
1 kisebb csokor kapor
1 db vöröshagyma
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
2-3 dkg vaj (teavaj)





A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kaprot csipkedjük le a vastagabb szárrészről. A borsót fejtsük ki, vagy ha fagyasztottat használunk akkor szobahőmérsékleten engedjük fel.

Ezután tegyük egy edénybe a hagymát, borsót, kaprot, szórjuk meg egy nagyobb csipet sóval, pár perc alatt főzzük puhára, majd szűrjük le.

Ezután a leszűrt borsóhoz adjunk hozzá kb. 2 evőkanál főzőlevet, majd botmixerrel pépesítsük.

Ezután tegyük egy szűrőbe, és passzírozzuk át, hogy egy selymes borsópürét kapjunk, majd adjuk hozzá a vajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük simára. 

Végül tegyük be a hűtőbe, hogy a borsópüré kellően lehűljön, és az  ízek jól összeérjenek.

A fürjtojásokat tegyük egy szűrőbe, alaposan csepegtessük le, majd vágjuk félbe.

Tálaláshoz pl. piríthatunk vékonyra felszeletelt kiflikarikát, vagy éppen félbevágott zsemlét, melyet ízlés szerinti pogácsaszaggatóval ki is szúrhatunk, hogy kis falatkákat kapjunk. Én félbevágott teljes kiőrlésű zsemlét pirítottam meg a szendvicssütőbe, majd szúrtam ki.





Tálaláskor a kis zsemlekarikákra kanalazzuk rá a zöldborsópürét, majd helyezzünk rá egy-egy félbevágott fürjtojást, és díszítsük kaporral.


Tipp:
A borsópüré tetejére pl. tehetjük a félbevágott fürjtojást a fehérjével felfelé, majd a zöld püréből pötyögtessünk rá egy mosolygós smiley-t. 😀 Így a gyerekek is szívesebben falatozzák majd.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 185 kcal
 
Fehérje: 8 g
 
Zsír: 11 g

Szénhidrát: 13 g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése