2020. május 1., péntek

Lusta asszony rétese.





Egyik kedvenc süteményem a "lusta asszony rétese", na nem mintha lusta lennék sütni, de az egyszerűsége mellett még az szól, hogy nagyon finom. A száraz hozzávalókat egyszerűen csak összekeverjük és a felét a tepsibe szórjuk, rámorzsoljuk a túrót, megszórjuk ízlés szerinti friss vagy éppen befőtt gyümölccsel, ezután jöhet rá a maradék lisztes keverék, végül nyakon öntjük a tojás és tej keverékével, majd irány a sütő.... Amikor a sütemény szép aranybarnára sült, már csakis arra kell várakoznunk, hogy kihűljön, és már tálalhatjuk is. Én most befőtt cseresznyével és befőtt őszibarackkal szórtam meg bőségesen, de nyáron pl. a nap érlelte gyümölccsel a legfinomabb.






 Hozzávalók kb. 22x32 cm-es tepsihez:

20 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor (6 gramm)
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
2,5 dkg Rama margarin a tepsi kikenéséhez



A margarinnal alaposan kenjük ki a tepsit. (Én sütőpapírt is tettem a tepsibe, így értelemszerűen a sütőpapírt kentem meg a margarinnal.)

A többi hozzávalót mérjük bele egy tálba, majd alaposan keverjük össze.

Ezután a száraz, lisztes keverék felét egyenletesen szórjuk bele a margarinnal kikent tepsibe, a maradékot pedig tegyük félre.





 Töltelék hozzávalói:

35 dkg túró
3 dl tej (2,8%-os)
2 db tojás (nagy)
1 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj (v. ízlés szerint)
2,5 dkg Rama margarin
ízlés szerinti gyümölcs (nálam cseresznyebefőtt és őszibarackbefőtt)



A tepsiben lévő lisztes keverékre egyenletesen morzsoljuk rá a túrót, majd szórjuk meg ízlés szerint gyümölccsel.

Ezután a gyümölcsöt szórjuk meg ízlés szerint az őrölt fahéjjal, és a vaníliás cukorral, majd egyenletesen szórjuk rá a maradék lisztes keveréket.

A tojásokat üssük bele egy tálba, kicsit verjük fel, majd adjuk hozzá a tejet, és keverjük simára.

Ezután öntsük rá a liszt tetejére, lehetőleg úgy, hogy mindenhova kerüljön belőle, majd csipkedjük rá a margarint. (villával kicsit megmozgathatjuk, hogy mindenhol befedje a tojásos-tejes keverék a lisztet)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, hogy szép aranybarna legyen a sütemény teteje. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni. (Amennyiben sütőpapírt is tettünk a tepsibe, akkor pár perc után, a papírral együtt emeljük át egy rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.)





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése