2020. július 6., hétfő

Túró nudli.




A hűtőben árválkodott egy csomag túró, és az első gondolatom az volt, hogy túrógombóc készül ebédre, de aztán újragondoltam, és végül túró nudli készült belőle. Az összegyúrt tésztát formázás után kifőztem, majd pirított zsemlemorzsába forgattam. Tálaláskor fahéjas porcukorral megszórva, és meggylekvárral megcsepegtetve ettük, és mondhatom hogy az egyszerűsége ellenére nagyon finom volt. Kínálhatjuk egy tányér leves mellé második fogásként, de pl. desszertként is megállja a helyét.






 Hozzávalók a nudlihoz:

25 dkg túró
10 dkg tea vaj
kb. 10 dkg liszt
1 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 db tojás
csipet só



A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

A túrót tegyük egy tálba, és villával alaposan törjük össze.

Ezután adjuk hozzá a lisztet, a porcukrot és a vaníliás cukrot, az egész tojást, az olvasztott és visszahűtött vajat, és a reszelt citromhéjat, majd gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben szükséges adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy már ne ragadjon a kezünkhöz, és könnyen formázható legyen)

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kicsit vastagra a tésztát, majd vágjuk fel kb. 2 cm-es csíkokra.

Ezután a tésztacsíkokat szintén vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra, majd a két tenyerünk között formázzuk meg a nudlikat.

Az elkészült nudlikat ezután tegyük bele forrásban lévő vízbe, majd várjuk meg míg feljönnek a víz tetejére, és főzzük még pár percig. (közben vegyünk ki egyet és kóstoljuk meg, hogy megfőlt-e, nehogy túlfőzzük)

A készre főtt nudlit szűrőkanállal szedjük ki a vízből, alaposan csepegtessük le, majd forgassuk bele a pirított zsemlemorzsába.






 Pirított zsemlemorzsa hozzávalói:

10 dkg zsemlemorzsa
3-4 ek étolaj


Az olajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát.

Ezután állandó kevergetés mellett, hogy meg ne égjen, pirítsuk aranybarnára, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.

Amikor a zsemlemorzsa már kissé lehűlt, adjuk hozzá a frissen kifőzött, és lecsepegtetett nudlit, majd keverjük, forgassuk össze. 

Tálalásig tartsuk melegen.





Tálaláskor szedjük a nudlit tányérra, ízlés szerint szórjuk meg fahéjas porcukorral, majd úgy kínáljuk. Én a fahéjas porcukorral szórás mellett még meggylekvárt is kínáltam hozzá.



2 megjegyzés: