2011. március 16., szerda

Füstölt kolbászos krumplileves.




Gyermekkoromra visszaemlékezve, bizony sokszor készült nálunk kolbászos krumplileves. Nagyon finom volt, főleg a saját házi készítésű füstölt kolbásszal. Ezzel meg is volt mindkét fogás, mivel a kolbász nem felkarikázva, hanem nagyobb darabokra felvágva került a levesbe. Amikor a leves elkészülte kiszedtük egy tányérra a főtt kolbászt, majd második fogásként, tormával és friss kenyérrel ettük meg. Bevallom, azóta nem is ettem olyan finomat, sőt már nem is emlékszem, én magam mikor főztem utoljára. Most is teljesen véletlenül jutott az eszembe, mivel volt egy félpohár joghurtom fokhagymával elkeverve, és azt szerettem volna elhasználni. Igaz annak idején joghurt nem került bele, de én most egy kicsit változtattam a recepten és belefőztem. Sőt a kolbász is felkarikázva került bele, és így pogácsát kínáltam mellé. Tálaláskor még külön tejfölt is lehet ízlés szerint tenni bele. Igen egyszerű, ám ízletes leves, így mindenkinek csakis ajánlani tudom.






Hozzávalók:

füstölt kolbász (ízlés szerint)
3-4 db krumpli
2 db sárgarépa
1 db zöldség (v. paszternák)
1 db vöröshagyma
1/2 zeller
2 dl joghurt
2 gerezd fokhagyma

5-6 db szemes fekete bors
2-3 db borókabogyó
2 db babérlevél
köménymag (ízlés szerint)
Erős Pista (ízlés szerint)
1 tk pirospaprika
1 ek Floriol étolaj



A zöldségeket és a krumplit megpucolni és ízlés szerint feldarabolni. A füstölt kolbászt karikára vágni.

Egy edénybe olajat önteni, majd elkezdeni párolni a zöldségeket. Pár perc után hozzáadni a felkarikázott kolbászt, jól összeforgatni és egy kicsit együtt párolni.

Ezután levenni a tűzről és hozzákeverni a pirospaprikát, majd felengedni vízzel. Ízlés szerint sózni, majd beletenni a szemes borsot, babérlevelet, köménymagot és 2-3 szem kicsit összenyomott borókabogyót.(én a fűszereket egy teatojásba teszem, és így kerülnek a levesbe)

Amikor már félpuhára főttek a zöldségek, hozzáadni a felkockázott krumplit és így főzni tovább.

Végül a joghurtba belenyomni a fokhagymát és állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Pár percig még főzni, majd elzárni a gázt és kicsit hűlni hagyni.

Friss kenyérrel, esetleg pogácsával, és tejföllel tálalni.

24 megjegyzés:

  1. Giziiii, ez istenien néz ki!!! Én is kérek! Ja, nálam is van cserébe bonbon, vagyis most tallér :))

    VálaszTörlés
  2. Gizus,fantasztikusan néz ki,de szívesen megenném én is,a tálalásod is gyönyörű!:-)

    VálaszTörlés
  3. Még szerencse ,hogy benéztem hozzád ma este.
    Már tudom mi lesz a holnapi leves. Van valami jó füstölt kolbász is a jégszekrényemben!
    Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gizi van egy meglepim a számodra,kérlek nézz be hozzám:)

    VálaszTörlés
  5. Micsoda étvágygerjesztő fotók! Na már indulok is hozzátok levest enni :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta, most ebédeltem, de biztos hogy tudnék még eből is enni!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép lett a fotó és a leves is jöhet:)

    VálaszTörlés
  8. Gesztenye!
    Oké, én benne vagyok a cserében, mert a bonbonjaidnak nem tudnák ellenállni.:)

    VálaszTörlés
  9. Erinacea!
    Köszönöm, és veled is szívesen cserélnék azokra a fincsi tallérokra.:)

    VálaszTörlés
  10. Ditta!
    Köszi, szívesen megvendégellek téged is.:)

    VálaszTörlés
  11. Juci!
    Örülök hogy tetszik ez a leves, és biztosan nem fogsz csalódni benne.:)

    VálaszTörlés
  12. Cakeni!
    Köszönöm a meghívást, már megyek is hozzád.:)

    VálaszTörlés
  13. Ami!
    Köszönöm!! Már alig várom, hogy vendégül láthassalak, gyere gyorsan.:)

    VálaszTörlés
  14. Éva!
    Nagyon köszönöm!! Szerintem is lenne még helye ennek a kis leveskének.:) Érdemes megfőzni, mert tényleg egyszerű, és finom.

    VálaszTörlés
  15. Családi tűzhely!
    Köszönöm, és küldöm a levest!!:)

    VálaszTörlés
  16. Nagymamám szokott hasonlót főzni, köszönöm a receptet, finom lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök hogy megcsináltad. Én is a nagymamától, és az anyutól örököltem meg a receptet, és csak kicsit változtattam rajta.

      Törlés
  17. Kedves Blogger!

    Utólagos engedelmével felhasználtuk a magyaros krumplileves ételfotóját:
    https://www.facebook.com/platebudaors/photos/pb.1641139829506593.-2207520000.1480615721./1833580980262476/?type=3&theater

    Kérem jelezze,ha szeretne valamilyen kompenzációt,megoldjuk.
    Köszönettel és üdvözlettel
    Mosberger Csilla
    tulajdonos
    PLATE étterem Budaörs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mosberger Csilla!

      Nem is tudom, mit is írhatnék így utólagosan....... Ha, Ön úgy gondolja hogy kompenzálni szeretne a felhasznált ételfotómért, biztosan megtalálja majd a módját. Az e-mail címemen bármikor el tudd érni.

      Üdvözlettel:

      Éva(Gizi)

      Törlés