2011. március 13., vasárnap

Almás párna.




Chef Vikinél leltem rá erre a finom almás párnára. Azóta többen is megsütötték, és a siker sehol sem maradt el. Én idáig halogattam, de végre nálunk is elkészült. Csak annyit mondhatok, hogy nagyon, nagyon finom!!!!! Langyosan, egyszerűen nem lehet ellenállni neki, úgy eteti magát. Csak egy picit változtattam az eredeti recepten, azt is a hozzávalóknál tettem. Nálam került bele mazsola is, és a tojáslikőr helyett, Amarettoval ízesítettem. Ebédutáni desszertnek ettük, de egy kiadós leves mellé második fogásként is megállja a helyét. Mindenkit csakis biztatni tudok, hogy süsse meg bátran, mert csalódni biztosan nem fog benne.






Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
15 dkg túró
1 cs sütőpor
0,5 dl tej
5 ek étolaj
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
1 tojás a kenéshez


Töltelék hozzávalói:

50 dkg alma
1/2 citrom leve
5 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs mazsola
fahéj
1/2 cs vaníliás pudingpor
0,5 dl Amaretto(mandulalikőr)
0,5 dl tejszín
3 ek víz



Először a tölteléket kell elkészíteni, mert kihűtve lehet a tésztába tölteni.

Az almákat meghámozni, majd felnegyedelni. Ezután a magházat eltávolítani, és apróra darabolni. 1/2 citrom levét ráfacsarni, majd jól összekeverni.

Egy serpenyőbe tenni a feldarabolt almát, majd hozzáadni a mazsolát, a cukrot, vaníliás cukrot, a tejszínt, a mandulalikőrt és lassú tűzön kevergetve felforralni, 1-2 percig főzni.
A pudingport simára keverni a vízzel, majd állandó keverés mellett az almához önteni. 2-3 percig kevergetve besűríteni.
Végül teljesen kihűteni!!!!!!! Ameddig az almás töltelék kihűl, ellehet készíteni a tésztát.

Egy tálba beletenni a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Kézi habverővel jól összekeverni, majd hozzászitálni a sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrni, hogy könnyen nyújtható tészta legyen.

Lisztezett felületen, kb. 28 x 48 cm-es nagyságúra kinyújtani, majd 10-12 egyenlő részre elosztani a tésztát.
A tojást kettéválasztani, majd a fehérjét kissé felverni, és megkenni vele a tésztalapok szélét.

A tésztalapok egyik felére kanalazni a kihűlt almás tölteléket, majd a szabadon maradt tésztát 3 helyen párhuzamosan bevágni.(ettől lesz rácsos a teteje) Ezután a berácsozott tésztát ráhajtani a töltelékre. A széleit jól lenyomkodni, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymásmellé helyezni a párnácskákat.
Tetejüket a megmaradt tojássárgájával lekenni.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 160 fokon 20 percig sütöttem)

Tálalás előtt langyosra hűteni, majd a tetejét ízlés szerint porcukorral megszórva kínálni.

28 megjegyzés:

  1. Hűha, ez nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, finom lehet, nálam is volt hasonló, Judith féle:-))

    VálaszTörlés
  3. Leves utáni második fogásként ettük anno, tökéletesen megállta a helyét :-) Gyönyörűek lettek, és szuper benne az Amaretto!

    VálaszTörlés
  4. Gizus,csodás,nagyon fincsi lehet,gyönyörű a fotód is!:-)

    VálaszTörlés
  5. Finom ez a süti Gizike!
    Van egy meglepim számodra!
    Gyere hozzám!

    VálaszTörlés
  6. Csodás lett! Fotó is nagyon ötletes!:)

    VálaszTörlés
  7. Gizi!
    Ezt sütöttem én is, csak túrósan, az is nagyon finom volt, az almásat is ki fogom próbálni:-))
    Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon fincsi lehet! Csatlakoznék Ami-hoz:))

    VálaszTörlés
  9. Liza!
    Nagyon finom, biztosan nálad is nagy sikere lenne.:)

    VálaszTörlés
  10. Andi/cuki!
    Akkor te már tudod miről beszélek, ha azt mondom nem lehet abbahagyni.:))

    VálaszTörlés
  11. Chef Viki!
    Mi ebédutáni desszertnek ettük, de isteni finom. Nagyon köszönöm a receptet. Amarettoval és tejszínnel pedig egyszerűen isteni!!!:))

    VálaszTörlés
  12. Ditta!
    Neked is ajánlani tudom, biztosan sikered lesz vele. :)

    VálaszTörlés
  13. Juci!
    Köszönöm!!! Voltam nálad és nagyon köszönöm a meglepit!!! A hozzáfűzött megjegyzésért pedig még nagyobb köszönettel tartozom.:)

    VálaszTörlés
  14. Szemirámisz!
    Köszi, és hagyd magad elcsábítani, mert megéri.:)

    VálaszTörlés
  15. Maryenne!
    Nagyon köszönöm, és neked is bátran merem ajánlani.:)

    VálaszTörlés
  16. Bianka!
    Köszi, én is imádtam!!!:)

    VálaszTörlés
  17. Ami!
    Kérésed számomra parancs, már küldöm is!!:))

    VálaszTörlés
  18. Gesztenye!
    Köszönöm!! Láttam a te túrós verziódat is, és nagyon csábító volt. Legközelebb úgy is megsütöm, de te sem fogod megbánni, ha kipróbálod az almásat.:)

    VálaszTörlés
  19. Réka!
    Már küldöm neked is, nagyon finom!!!:)

    VálaszTörlés
  20. Colors in...!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  21. Mónika!
    Nagyon köszönöm. Nagyon finom, érdemes megsütni.:)

    VálaszTörlés
  22. Sokszor elkészítettem már.Csokis töltelékkel is finom volt nagyon.A meggyeset tervezem a héten.

    VálaszTörlés
  23. Nelli!
    Most nézegettem a receptjeimet és ezt a tésztát már én is felhasználtam régebben. A meggyes az tuti isteni lesz, na majd megyek leselkedni hozzád.:)

    VálaszTörlés