2024. október 25., péntek

Fűszeres sütőtökkrémleves.

 


Az ősz beköszöntével sokszor veszek sütnivaló tököt, és szívesen készítek egy-egy finom krémlevest. A napokban birsalma kompótot főztem, és gondoltam annak a finom, fűszeres levében főzöm meg a sütőtököt, és ez remek ötletnek bizonyult. Az elkészült leves finom és krémes, és még a birsalma íze is érződik rajta. Persze megfőzhetjük pl. almalében, vagy éppen befőtt levet is adhatunk hozzá, az íze akkor is finom lesz. Ameddig a leves készült, egy nagyobb marék tökmagot megpörköltem, majd azzal tálaltam. A tökmagot el is hagyhatjuk, de kár lenne, mert a krémes, fűszeres leveshez nagyon jól illik a pörkölt tökmag. Cukor helyett pedig édesítőszerrel készült, a kompót is, és a leves is, így cukorbetegként is bátran kanalazgattam.




Hozzávalók:

kb. 50 dkg felkockázott sütőtök

1 l almalé (v. kompótlé, befőttlé)

cukor (ízlés szerint)

4 db szegfűszeg

1/2 csillagánizs

1/2 kk őrölt fahéj 

1 narancs reszelt héja

1 cs vaníliás cukor

2 tk vaníliás pudingpor

2 dl habtejszín




A felkockázott sütőtököt tegyük egy edénybe, majd öntsük fel az almalével, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, fűszerezzük, és a tököt főzzük puhára. (Én előző nap birsalma kompótot főztem, és annak a levében főztem meg a sütőtököt.)

Amikor puhára főtt, vegyük ki a szegfűszeget és a csillagánizst, majd botmixerrel pépesítsük.

A pudingport keverjük simára egy kevés tejszínnel, majd adjuk hozzá a maradék tejszínt is.

Ezután tegyük vissza a tűzre a pépesített birsalmát, melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingos-tejszínes keveréket.

Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy a leves kellően besűrűsödjön.

Ameddig a leves fől, addig pörköljük meg a tökmagot.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd szórjuk meg a pörkölt tökmaggal, és úgy kínáljuk. A tökmagot el is hagyhatjuk, de kár lenne, mert a krémes, fűszeres leveshez nagyon jól illik a pörkölt tökmag.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése