2021. május 16., vasárnap

Szalonnás kakasmell stefánia.

 


A napokban egy öt kiló körüli kakas jött velem haza a hentestől, melyből a feldarabolás után finom húsleves, és pörkölt is készült. A kakas mellehúsát egyikbe se tettem bele, mert a hosszú ideig tartó főzés után nagyon száraz lett volna. Így aztán gondoltam ledarálom és fasírtot készítek belőle. Darálás közben került a mellhúshoz némi füstölt szalonna is, hogy biztosan ne egyen majd sütés után száraz, és persze az íze is sokkal finomabb így. A stefánia közepébe általában főtt tojást teszek, melyet most sajtcsíkokra cseréltem le..... tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá pl. krumplipürét, hagymás tört krumplit, vagy éppen egy tányér finom főzelék is jól illik hozzá.

 


 

Hozzávalók:

50 dkg kakasmell

25 dkg füstölt császárszalonna

2 db zsemle

1 db vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 db tojás (nagy)

só (ízlés szerint)

1 tk ételízesítő

őrölt fekete bors (ízlés szerint)

15 dkg trappista sajt

kb. 1,5 dl étolaj


 

A zsemlét áztassuk be, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan nyomkodjuk ki. 

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Ezután öntsünk rá egy kevés olajat, majd pároljuk üvegesre, végül pedig hűtsük ki teljesen.

A kakasmellet és a császárszalonnát daráljuk le, majd adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott zsemlét, az üvegesre párolt vöröshagymát, a préselt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, és gyúrjuk össze a masszát. 

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, majd szintén gyúrjuk alaposan össze.

A tepsibe öntsünk bele kb. 1 dl étolajat, majd tegyük bele a húsmassza felét.

Ezután tegyük a közepére a csíkokra vágott sajtot, majd fedjük be a maradék húsmasszával. (a tepsiben lévő olajból kanalazzunk rá)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 60 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.



Tálaláskor a felszeletelt stefániát ízlés szerinti körettel, salátával kínáljuk. Jól illik hozzá pl. a krumplipüré, a hagymás tört krumpli, de pl. egy tányér főzelék is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése