2020. augusztus 29., szombat

Tárcsán sült sörös-fűszeres sertéstarja.

 


Tombol a kánikula, és talán az idei nyár legmelegebb hétvégéje köszöntöt ránk. Kinek is lenne ilyenkor kedve órákat gáztűzhely mellett a meleg konyhában állni..... Ilyenkor nálunk pl. előkerül a bogrács, vagy éppen a tárcsa, és azon készül el az ebéd. Így történt ez most is.... a tarjaszeletek bepácolva várakoztak a hűtőben, majd a tárcsán nyakon öntöttük jóféle barna sörrel, végül pedig szép pirosra sütöttük. Ameddig a hús sült, készítettem egy finom salátát, majd azzal tálaltam. Ízlés szerint pedig a saláta helyett pl. a tárcsán süthetünk hozzá krumplit is.



 Hozzávalók:

 6 szelet csontos sertéstarja

1 tk mustár

só (ízlés szerint) 

1 tk ételízesítő

őrölt fekete bors (ízlés szerint)

1 kk majoránna

1 kk kakukkfű

1 tk soja szósz

1 tk worcester szósz

2-3 gerezd fokhagyma

1,5 dl étolaj

2 dl barna sör

 


 

A hússzeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek átjárják.

Az olajhoz adjuk hozzá a mustárt, a soja és a worcester szószt,  az ételízesítőt, a morzsolt majoránnát és kakukkfüvet, a préselt fokhagymát, és keverjük alaposan össze.

Ezután a pácba alaposan forgassuk bele a hússzeleteket, majd fedjük le a tálat, és tegyük be pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe.

Sütés előtt a tárcsát kenjük meg 2 ek olajjal, helyezzük rá a bepácolt hússzeleteket, majd öntsük fel a sörrel.

Ezután fedjük le a tárcsát, pároljuk puhára a hússzeleteket, majd vegyük le a fedőt, és többször átfordítva süssük a hús mindkét oldalát szép pirosra. 

 

 Tipp:

Tárcsa hiányában a sütőben is elkészíthetjük a hússzeleteket. Ekkor helyezzük egy tepsibe egymás mellé, öntsük fel a sörrel, majd alufóliával lefedve kb. egy óra alatt pároljuk puhára. Amikor a hús puhára párolódott, vegyük le az alufóliát, ha sok lenne alatta a lé akkor öntsünk le belőle, majd pótoljuk étolajjal, tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra a hússzeleteket.

Ameddig a hús sül készítsünk hozzá ízlés szerint köretet, vagy salátát. Én csak egy egyszerű salátát készítettem, majd azzal tálaltam.

Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeletet és a köretet vagy a salátát, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése