2020. augusztus 16., vasárnap

Túrós-szilvás pite




A túrós pite nagy kedvenc nálunk, akár csak egyszerű túrós, vagy éppen kapros-túrós töltelékkel készül. Mivel jól illik hozzá pl. a gyümölcs is, így a pite szilvás változatát sütöttem meg. Mielőtt a szilva a túrós töltelékre került volna, vaníliás-fahéjas cukorral megszórva várakozott a sorára. A végeredmény pedig egy omlós tészta, túrós töltelékkel, melyhez remekül illik a fűszeres szilva. A szilvát le is cserélhetjük, és ízlés szerinti gyümölccsel helyettesíthetjük......





Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt (Nagyi Titka)
20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
10 dkg porcukor
2  kk sütőpor
1 egész tojás (nagy)
csipet só
1-2 ek hideg víz



A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás közben)

Ezután csípjük le a tészta 1/3 részét, majd tegyük be a hűtőbe. 

A maradék tésztát nyújtsuk ki sütőforma méretűre, béleljük ki vele a formát, majd tegyük be a hűtőbe, addig míg elkészítjük a tölteléket.





Túrós töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
 5 dkg tejföl
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek keményítő)
 1 tojás (nagy)
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

Kell még kb. 15 db szilva
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj (ízlés szerint)



A szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magot. Ezután szórjuk meg a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, keverjük össze, majd hagyjuk pár percig állni.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és az egész tojást, majd keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a pudingport (v. keményítőt) majd szintén keverjük alaposan össze. (Én azért teszek hozzá pudingport, mert a túró sokszor nagyon vizes, és túl lágy lesz a töltelék, de el is hagyhatjuk!!!!)

Vegyük ki a hűtőből a tésztával kibélelt piteformát, majd egyenletesen kanalazzuk bele a túrós masszát.

Ezután a túrós töltelékre ízlés szerint helyezzük rá a felezett, fűszeres szilvát.

A hűtőből vegyük ki a kisebb tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd éles késsel, vagy derelyevágóval vágjuk fel keskeny csíkokra.

Ezután a tésztacsíkokkal rácsozzuk be a pite tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Jó tanács:
Vágjunk le 2 szélesebb csík sütőpapírt, és tegyük bele a sütőformába úgy, hogy bőven túllógjon, majd csak utána tegyük bele a tésztát. Amikor a pite megsült, a sütőpapírcsíkok segítségével egyszerűen kitudjuk majd emelni a formából.




Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Az omlós tésztához jól illik a túrós-szilvás töltelék, de a szilvát ízlés szerint le is cserélhetjük másfajta gyümölcsre.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a recept és biztos nagyon finom, valamikor teszek egy próbát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy kedvet kaptál hozzá, nagyon finom.... fél adaggal egy kisebb formához éppen elég. Biztosan ízlik majd neked is.

      Törlés