2020. február 14., péntek

Töltött sertéstarja.




A hentesnél megláttam egy szép, nagyobb darab tarját, és mivel már régen készülök töltött hús csinálni, így gondoltam megveszem, és a dagadó helyett ezt töltöm meg. Mivel szeretjük a szaftosabb húsokat, így éppen a kedvünkre való..... Mivel ez egy nagyobb darab hús volt, így éles késsel, óvatosan felvágtam, szétnyitottam, majd az előzőleg elkészített, és kihűtött tölteléket rákentem, feltekertem, és hústűvel több helyen átszúrtam, hogy sütés közben a töltelék ne folyjon majd ki. A sütőből kivéve hagytam teljesen kihűlni, így szépen feltudtam szeletelni. Én francai salátát készítettem és azzal tálaltam, de jól illik hozzá pl. a krumplisaláta, vagy ha éppen melegen szeretnénk tálalni, akkor a krumplipüré is.





 A töltelék elkészítésével kezdjük, mert annak ki kell hűlni mielőtt megtöltenénk vele a húst.


Töltelék hozzávalói:

1 db vöröshagyma
4-5 db csirkemáj
25 dkg gomba
2-3 db zsemle (szikkadt)
4 db tojás (nagy)
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 kk őrölt majoránna
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
2 ek étolaj


A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát tisztítsuk meg, törjük ki a tönköt, majd vágjuk fel kisebb, vékony csíkokra. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A csirkemájat vágjuk fel kisebb darabokra. A szikkadt zsemlét áztassuk be vízbe, majd alaposan nyomkodjuk ki.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre.

Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a gombát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a majoránnával, majd addig pároljuk, míg elpárolog a leve.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt csirkemájat, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, és kevergetve süssük egy-két percig.

Ezután csipkedjük hozzá az előzőleg vízbe áztatott, és alaposan kinyomkodott zsemlét, keverjük alaposan össze, majd egyesével üssük bele a tojásokat, szintén alaposan keverjük össze, és süssük egy-két percig, hogy a töltelék összeálljon. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Amikor a töltelék elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk vele a húst.






 Hozzávalók a töltött húshoz:

1,5-2 kg-os sertés tarja (egész darab)
1 tk só
1 tk ételízesítő
őrölt majoránna (ízlés szerint)
kakukkfű (ízlés szerint)
az előzőleg elkészített, kihűtött töltelék
1,5 dl víz
5-6 ek sertészsír


Az egyben megvásárolt sertéstarját egy éles késsel vágjuk, nyissuk szét úgy, hogy egy szép, nagyobb darab húst kapjunk. (közben arra figyeljünk, nehogy vékony legyen a hús, és kiszakadjon, mert akkor kifolyik sütés közben a töltelék) 

Ezután a hús mindkét oldalát sózzuk, majd a kiterített húsra kenjük rá a tölteléket. 

Ezután tekerjük fel, majd hústűvel zárjuk le, hogy sütés közben ne nyíljon szét, és ne folyjon ki a töltelék. (ízlés szerint pl. spárgával is átköthetjük a megtöltött húst)

Egy nagyobb tepsit kenjünk ki vékonyan zsírral, öntsük bele a vizet, helyezzük bele a megtöltött húst, szórjuk meg az ételízesítővel és a fűszerekkel, majd fedjük le a tepsit alufóliával. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, kb. két óra alatt pároljuk puhára a húst.

Ezután vegyük le a fóliát, öntsük le a párolóvizet, majd kanalazzuk a hús mellé a sertészsírt, tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra. (sütés közben többször locsoljuk meg a zsírral)

Amikor a hús szép pirosra sült, egy kanállal merjük ki a tepsiből a zsírt, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a húst. (Én előző nap megsütöttem, majd másnap szépen feltudtam szeletelni)





Tálaláskor a felszeletelt töltött húst ízlés szerint kínálhatjuk pl. franciasalátával, krumplisalátával..... vagy éppen ízlés szerinti körettel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése