2020. február 1., szombat

Citrusos amerikai fánk.




Ezen a hétvégén sem maradhatott el a fánksütés, méghozzá a bő olajban sütés helyett, most a sütőben sültek szép aranybarnára a fánkok. Így elkerültem azt is, hogy az egész lakásban olajszag terjengjen. Ennek az amerikai fánknak a receptjét kb. egy évvel ezelőtt mentettem el Garffyka blogjából, és eddig csak halogattam.... most végre elérkezett az idő, hogy meg is süssem. A recept remek, és éppen azt kaptam amit ígért..... így aztán csak most sajnálom igazán, hogy nem előbb sütöttem meg. A fánk tésztája pillekönnyű, a citrushéjtól pedig különösen finom. Ízlés szerint pedig a fánkokat bevonhatjuk csokoládémázzal, de porcukorral megszórva, és házi lekvárral tálalva is nagyon finom.






 Hozzávalók 14-16 db fánkhoz:

30 dkg liszt
6 dkg porcukor
4 dkg vaj
1,5 dl tej
1 ek rum
1 db tojássárga (nagy)
csipet só
1,8 dkg friss élesztő
1 kisebb citrom reszelt héja
1 kisebb narancs reszelt héja



A tejhez adjunk két teáskanál cukrot, langyosítsuk meg, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

 A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. A liszthez adjunk egy csipet sót, majd szitáljuk át. A citrom és narancs héját reszeljük le, majd keverjük össze a porcukorral.

A keverőtálba öntsük bele a visszahűtött, olvasztott vajat, majd adjuk hozzá a tojássárgát, a rumot, és a felfuttatott élesztőt.

Ezután kanalazzuk rá a lisztet, szórjuk rá a citrusos porcukrot, majd robotgéppel pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk. Én először géppel dagasztom, majd kézzel is, hogy szép sima legyen a tészta.)

Ezután tegyük át a megdagasztott tésztát egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. egy óra alatt, kelesszük a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, tegyük lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 1,5-2 cm vastagra. Ezután egy nagyobb szaggatóval szúrjuk ki, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól kicsit távolabb a tésztát.

Ezután a tészta közepét szintén szúrjuk ki egy kisebb szaggatóval, majd a leeső részeket gyúrjuk össze, és az előzőhöz hasonlóan szintén szúrjuk ki. 

Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd kb. 30 perc alatt kelesszük újra a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 17-20 perc alatt szép aranybarnára a fánkokat. (Én légkeverésnél 160 fokon, 17 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hűtsük ki, majd ízlés szerint vonjuk be olvasztott csokoládéval, vagy szórjuk meg porcukorral.






 Csokoládé máz hozzávalói:

10 dkg Milka csokoládé
1 kk étolaj
10 dkg fehér Milka csokoládé
többféle színű szórócukor


A csokoládét tördeljük külön-külön egy tálba, majd a tejcsokoládéhoz adjuk hozzá az étolajat, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel mindegyiket.

Ezután ízlés szerint vonjuk be a felolvasztott csokoládékkal a fánkokat, majd szórjuk meg ízlés szerint színes szórócukorral, és hagyjuk hogy a csokoládé megdermedjen a tetején.





A fánk tésztája pillekönnyű, és még másnap is finom puha..... persze, ha marad belőle. Ízlés szerint porcukorral megszórva, és házi lekvárral is tálalhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése