2020. január 29., szerda

Vaníliás-körtés pite.





Körtés süteményeket, pitéket általában ősszel sütök, de most olyan szép körték mosolyogtak rám a zöldségesnél, hogy nem volt szívem otthagyni. Ezután már csakis az volt kérdés, hogy milyen süteménybe rejtsem bele. Végül úgy döntöttem, hogy a jól bevált pitetésztára pakolom rá a felezett körtéket, majd egy tejszínes-vaníliás-pudingos keverékkel öntöm nyakon, és irány a sütő..... Az éppen csak kihűlt pite tésztája pedig finom omlósra sült, melyhez jól illik a vaníliás szaftos körte.  






Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
7 dkg porcukor
1/2 cs sütőpor
csipet só
1 db tojás (közepes)
szükség esetén 1-2 ek hideg víz



A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat (v. sertészsírt), majd kezdjük el összemorzsolni. (Én mindig házi zsírral készítem a tésztát, mert azzal sokkal omlósabb.)

Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Amennyiben szükséges, adhatunk hozzá 1-2 ek hideg vizet.... egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.

Ezután a tésztát nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd helyezzük bele a formába, és tegyük hideg helyre ameddig a tölteléket előkészítjük. (ha nem teflonos formát használunk, akkor előtte zsírozzuk, és lisztezzük ki)






Töltelék hozzávalói:

3 db körte
1/2 citrom leve
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 db tojássárga (nagy)
2 dl habtejszín
1 kk őrölt fahéj


A körtéket pucoljuk meg, vágjuk félbe, vájjuk ki a magházat, majd forgassuk bele a citromlébe, hogy ne barnuljon meg.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a tojássárgákat, majd keverjük simára.

Ezután keverjük hozzá a habtejszínt, és a vaníliás pudingport is. 

A formában lévő tésztára helyezzük rá a felezett körtéket, majd öntsük rá a cukros-tojásos-tejszínes.... keveréket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 60 perc alatt süssük készre.(Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni. 





Tálalás előtt emeljük ki a formából a pitét, szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Tipp:
Mielőtt a tésztát a formába helyeznénk, tegyünk bele két csík sütőpapírt úgy, hogy túl lógjon a formán, mert ezek segítségével könnyen kitudjuk majd emelni a pitét a formából.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése