2011. május 17., kedd

Spenótos-sajtos quiche. (pite)



Végre elkezdett nőni a spenót a kertbe. Idén valahogy nem sikerült, mert először ki sem akart kell, azután meg olyan kínkeservesen akar nőni, hogy eddig még alig tudtam szedni róla. Reménykedem, hogy még nem magzik fel, és még sikerül egy párszor megszednem. Spenótos pitét már tavaly is sütöttem, akkor nagyon ízlett, így megint megpróbálkoztam vele. Igaz most egy másik receptet próbáltam ki, az új "tésztás" szakácskönyvembe találtam, és nagyon jól sikerült. Semmilyen húskészítményt nem tartalmaz, csakis spenótot, sajtot, hagymát és paradicsomot, de állítom nem is hiányzik belőle a hús, így is nagyon finom. A tésztája ropogós, és a töltelék pedig jó szaftos. Nagyon laktató!!!! Minden spenótimádónak bátran merem ajánlani az elkészítését.






Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
10 dkg vaj(hideg)
1 tojás
jó csipet só
1-2 ek víz

Egy tálba tenni lisztet és összekeverni a sóval. Ezután a hideg vajat apró darabokra vágni, majd elmorzsolni a liszttel, hogy finom morzsás legyen.

A tojást a vízzel felverni, majd a morzsalékos tészta közepébe önteni. Ezután jól összedolgozni, hogy szép sima tészta legyen. Fóliába csomagolni, majd a hűtőszekrénybe tenni, legalább 30 percre pihenni.

A hűtőszekrényből kivéve kicsomagolni, majd a tetejére szintén fóliát helyezve piteforma nagyságúra nyújtani. Ezután a felső fóliát levéve, belefordítani a formába, és a szélét szépen körbevágni.

A tészta alját villával több helyen megböködni, majd sütőpapírt tenni rá, és megtölteni nehezékkel.(én rizst használok nehezéknek)
Előmelegített sütőbe, közepes lángon 25-20 perc alatt elősütni a tésztát. Ezután a sütőből kivéve, eltávolítani a nehezéket, majd a tészta alját felvert egész tojással lekenni és visszahelyezni a sütőbe. Még 5 percig sütni, majd kivenni és megtölteni a töltelékkel.(így a tojás egy kérget képez a tésztán és nem engedi hogy magába szívja a nedvességet)





Töltelék:

5 dkg vaj
1 db vöröshagyma(nagy)
3 db újhagyma
30 dkg spenót
1 db tojás
2 dl főzőtejszín
20 dkg trappista sajt
10 dkg godua sajt
3 db paradicsom

őrölt bors

A vöröshagymát apróra felvágni, az újhagymát kb. 1 cm-es darabokra vágni, a paradicsomot vékonyra felszeletelni, a spenótot jól megmosni.

Egy serpenyőbe felhevíteni a vajat, majd hozzáadni az apróra felvágott vöröshagymát és elkezdeni párolni. Ha már üveges, hozzáadni az újhagymát és 1-2 percig tovább párolni. Ezután hozzáadni a jól lecsepegtetett spenótot, és ízlés szerint sózni és borsozni. Először lefedve párolni, majd párperc után a fedőt levéve addig főzni még a leve teljesen elpárolog.

A tejszínt a tojással és ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal jól összekeverni.

Az elősütött tésztán egyenletesen elosztani a spenótos keveréket, majd a tetejére vékonyan rászeletelni a trappista sajtot. Ezután a tetejét befedni a vékonyra felszeletelt paradicsommal, majd óvatosan ráönteni a tejszínes-tojásos keveréket. Végül a tetejére ráreszelni a gouda sajtot.
Visszahelyezni a sütőbe, majd közepes lángon kb. 25 perc alatt szép pirosra sütni.

A sütőből kivéve, kicsit hűlni hagyni, majd langyosan tálalni. (hidegen is nagyon finom)


20 megjegyzés:

  1. Végre egy jó recept.Kipróbálom.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, a sóskát szeretem, mi kell még, ja kipróbálni ha már nem adtál nekem kóstolót!

    VálaszTörlés
  3. Gizus,nagyon guszta lett,nagyon szeretnék belőle lakmározni!:-)

    VálaszTörlés
  4. Igazo olaszos fotót készítettél róla, igazán jól néz ki, biztos finom is.

    VálaszTörlés
  5. Húú de jól néz ki, el is mentem a receptet, mert nekem is van még spenótom:-)

    VálaszTörlés
  6. Hát az én pitémet messzire lepipálja!
    Mit mondjak? Tökéletes!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gasztroblogger!
    A finom étel alapja a kreativitás, a bátor és harmonikus fűszerezés, valamint a minőségi alapanyagok használata. Nincs ez másként a legkisebbek esetében sem, csak a 6 hónapos-3 éves babáknál még arra is vigyázni kell, hogy a felhasznált alapanyagok megfeleljenek az adott korosztály igényeinek. Egy kismama számára mindig nehéz eldönteni, hogy mit adjon enni a babájának, hogyan főzzön számára a konyhában, és miben tér el a felnőttek étkezése a kicsik babaételétől. Nekik kíván segíteni a Nestlé Babarecept Versenye, amelyre szeretnénk a konyhában otthonosan mozgó gasztrobloggereket is meghívni. A táplálkozási irányelveknek megfelelő legkreatívabb recepteket a Nestlé értékes ajándékokkal jutalmazza. A legjobb és legérdekesebb ételeket majd a nagyközönség választja ki szavazás útján.
    Bízunk benne, hogy sokan elfogadják a felkérésünket és részt vesznek majd a versenyen. A recepteket 2011. május 15. és 2011. június 15. között várjuk. További információt a www.mitegyenababa.hu, és a www.babareceptverseny.hu weboldalakon találhat.

    VálaszTörlés
  8. Judit60!
    Nem fogod megbánni, nagyon finom!!:)

    VálaszTörlés
  9. Éva!
    Szívesen küldök neked kóstolót, igaz én spenóttal készítettem el, ugye így is szereted???:)

    VálaszTörlés
  10. Ditta!
    Köszönöm!! Neked is szívesen küldök egy szeletet és már lakmározhatsz is.:)

    VálaszTörlés
  11. Kati!
    Nagyon köszönöm!! Isteni finom, máskor megfogom sütni.:)

    VálaszTörlés
  12. Gesztenye....!
    Köszönöm!! Nagyon finom szaftos, és ízlés szerint tehetsz bele bármilyen sajtot.:)

    VálaszTörlés
  13. Nelli!
    Köszi, és biztosan neked is ízlik majd.:)

    VálaszTörlés
  14. Juci!
    Köszönöm, de én szívesen megkóstoltam volna a te pitédet is.:)

    VálaszTörlés
  15. Bianka!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  16. Kedves Anita!
    Köszönöm a felkérésedet, megyek és megnézem az ajánlott oldalakat. Amennyiben tudok, megpróbálok eleget tenni a kérésednek.:)

    VálaszTörlés