2011. május 16., hétfő

Epres-csokoládés szuflé.



Pár napig tartó meleg nyári nap után, ma reggelre megint beköszöntött egy esős, hideg nap. (reménykedem, hogy csakis egy napról és nem pedig egy hétről van szó) Ettől aztán teljesen lehangolódtam, és ilyenkor valami gyors, és egyszerű finomsággal próbálom felvidítani magamat. Gyors is legyen, csokoládés is legyen, na és főleg pillanatok alatt készen is legyen!!! Mi is lehetne más, mint egy remek szuflé. A jól bevált szuflé receptemet hívtam segítségül, igaz most tejcsokoládéval készítettem el, és mivel éppen volt itthon pár szem eper, így apró darabokra felvágva, a formában lévő massza tetejére pakoltam. Sütés közben persze szépen alámerült, és kanalazáskor isteni finom volt a még kissé folyékony csokoládéval keveredve. Igaz elég hűvös idő van, de azért tálaláskor egy gombóc vanília fagylaltot csempésztem a forró csokoládéfolyam mellé. Mire kikanalaztam a hangulatom kissé javulni kezdet, sajnos az időjárásról ezt nem mondhatom el.





6 db szuflé formához:

10 dkg tejcsokoládé
5 dkg vaj
2 db tojás
1 ek porcukor
1 ek kakaó
1/2 ek liszt
1 cs vaníliás cukor
reszelt narancshéj
eper


A forma kenéséhez:

vaj
kristálycukor





Egy tálba beletördelni a csokoládét és hozzáadni a vajat, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett felolvasztani.

Ezután levenni a gőzről és ebben a sorrendben hozzákeverni a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, a tojások sárgáját, a kakaót és a lisztet.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd óvatosan a csokoládés masszához keverni.

A szuflé formákat vajjal kikenni, majd megszórni kristálycukorral. Ezután belekanalazni a masszát és a tetejére pakolni az apróra vágott epret.

Előmelegített sütőbe, magas hőfokon kb. 5-6 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 180 fokon 6 percig sütöttem)

A sütőből kivéve rögtön tálalni. Én vanília fagylaltot kínáltam hozzá, de ez el is hagyható.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, szívesen megkóstolnám, annál is inkább mivel még ezt a fajta édességet nem készítettem! Gondolom nagyon finom lehet a gyümölcs-csoki-fagyi kombináció!

    VálaszTörlés
  2. De jó, azt hiszem nemsokára nálam is sorra kerül ismét a csokis szuflé.

    VálaszTörlés
  3. Szívesen megkóstolnám!Finom lehet!:-)

    VálaszTörlés
  4. Éva!
    Köszönöm, és szívesen küldenék egy kis kóstolót. Nyugodtan próbáld ki, nagyon egyszerű, és ilyen forma nélkül is megsüthető. Én először muffin formába sütöttem, de jó hozzá akár egy kisebb csésze, vagy tálka is.

    VálaszTörlés
  5. Kati!
    Bizony nagyon jó volt, főleg így eperrel. Én is sokszor meglepem magamat vele.:)

    VálaszTörlés
  6. Nelli!
    Én pedig szívesen megkínálnálak vele!!!:) Isteni finom!!!

    VálaszTörlés