2022. január 3., hétfő

Kölessaláta.

 


Az ünnepek alatt a diétám ellenére azért kicsivel többet engedtem meg magamnak, persze azért arra nagyon odafigyelve hogy mit is eszek..... Az ünnepeknek vége, így ma egy nagyon egyszerű, ám finom kölessalátát készítettem ebédre. A hozzávalókat először külön-külön előfőztem, majd kihűtve kevertem össze. Az ízesítéshez csakis sót, és őrölt színes borsot használtam, de ez éppen elég is volt. Az elkészült saláta pedig nem csak ízletes, de nagyon laktató is volt.



Hozzávalók:

10 dkg köles

10 dkg zöldborsó (pl. fagyasztott)

1 db sárgarépa (nagyobb)

1/2 kaliforniai paprika

1 pár Kométa virsli (gluténmentes)

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

kisebb csokor petrezselyemzöld

1 ek olívaolaj

2,5 dl víz



Az olívaolajat hevítsük fel, adjuk hozzá a kölest, kevergetve pirítsuk pár percig, majd öntsük fel a vízzel, sózzuk, és lefedve főzzük kb. 15-20 percig.

Ezután zárjuk el a gázt, és hagyjuk még 10-15 percig fedő alatt párolódni. (a köles ezalatt az idő alatt teljesen magába szívja a vizet.

A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony, kisebb darabokra. Ezután enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki.

A zöldborsót enyhén sós vízben szintén főzzük pár percig, majd szűrjük le, és hűtsük ki.

A virslit főzzük meg, hűtsük ki, majd ízlés szerint vágjuk fel. 

A kaliforniai paprikát vágjuk fel vékony csíkokra, majd kisebb kockákra. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.

Amikor az összes hozzávaló kihűlt és előkészítettük, akkor tegyük bele egy tálba, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt színes borssal, és óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Tálalás előtt szedjük a salátát tányérba, majd ízlés szerint még megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 208 kcal

Fehérje: 8 g

Zsír: 9 g

Szénhidrát: 25 g


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehetett váljon egészségedre! A napokban láttam hasonló köretnek elkészített változatot és nagyon tetszett az is. Most akár virsli nélkül is szívesen elfogadnék pár kanálkával :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Virsli nélkül szerintem is remek köret lehet pl. sültek mellé. Nekem nagyon ízlett, biztosan többször elkészítem majd ebédre.

      Törlés
  2. Finom ebédetek volt, szép színes, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm! Csakis ajánlani tudom.... nagyon finom volt.

      Törlés