2019. február 13., szerda

Citromos-gombás penne.




A hagyományos krumplis, túrós, grízes tészta sokszor már unalmassá válik, olyankor némi ötletelés után mint pl. most, összeáll a fejemben egy egyszerű, bő fél óra alatt elkészíthető tészta. Mivel éppen volt itthon gomba, és a boltban vásárolt tészta is megtalálható a polcon arra az esetre, ha éppen nincs időm, vagy éppen kedvem tésztát gyúrni, így adott volt hogy gombás tészta készül ebédre. A gombát citrommal, fűszerekkel, és tejföllel pároltam készre, közben pedig a tészta is megfőtt.... és bő fél óra múlva már tálalhattam is. Tálaláskor reszelt füstölt sajttal és friss petrezselyemzölddel megszórva tálaltam, de ettől akár el is tekinthetünk.






Hozzávalók:

20 dkg penne (Barilla)
30 dkg szeletelt gomba
1 db vöröshagyma
1/2 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
1 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
2 csipet kakukkfű
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
3 dl tejföl (20%-os)
1 ek olívaolaj
2 dkg vaj






A vöröshagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A petrezselyemzöldet szintén vágjuk fel apróra. A gombát vékonyan szeleteljük fel. 

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, reszeljük rá a citromhéjat, facsarjuk rá a citromlevet, szórjuk meg az ételízesítővel, a kakukkfűvel, és az apróra vágott petrezselyemzölddel, majd ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk. 

Ezután pároljuk kb. 10 percig, majd keverjük hozzá a tejfölt, és pároljuk még pár percig, hogy a szaft kissé besűrűsödjön. (ha a gomba nem enged elegendő levet a pároláshoz, akkor öntsünk hozzá egy pici vizet)

A tésztát főzzük ki enyhén sós vízbe, alaposan csepegtessük le, adjuk hozzá a készre párolódott gombához, majd keverjük, forgassuk össze.

Tálaláskor szedjük a gombás-tésztát tányérra, ízlés szerint reszeljünk rá pl. füstölt sajtot, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése