2009. június 12., péntek

Töltött paprika.




A nyárral együtt jár a töltött paprika készítése, ez abból is ered, hogy a régebbi időkben csakis nyáron lehetett paprikát kapni a zöldségesnél, vagy éppen leszedni a kertben a saját termésünket. Manapság már az év minden szakában főzhetünk töltött paprikát, de ilyenkor talán mégis más, még sokkal finomabb. Én csak pár darab paprikát töltök meg a hússal, (az íze kedvéért) a többiből pedig kisebb gombócokat formálok, majd úgy kerül a lábosba. Tálaláskor főtt krumplit kínálok mellé, de ízlés szerint egy szelet kenyérrel is kínálhatjuk.






Hozzávalók:

50 dkg darált hús
1 kisebb vöröshagyma
5 dkg rizs
őrölt bors
szerecsendió (el is hagyható)
1 tk ételízesítő

1 mk pirospaprika
2 db tojás (közepes)
1 üveg sűrített paradicsom
3-4 db paprika
ízlés szerint cukor
annyi víz hogy bőven ellepje

rántáshoz:

3-4 ek liszt
 0,5 dl olaj
csipet pirospaprika






A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a darált húshoz. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, és az ételízesítővel, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyúrjuk alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a rizst (nem kell előtte megfőzni!!!) majd szintén gyúrjuk alaposan össze.

A paprikának vágjuk le a végét, majd vegyük ki a csumáját. Ezután töltsük meg a fűszeres darált hússal, és helyezzük egy edénybe egymásmellé. (készíthetünk gombócokat is a húsból, majd tegyük a megtöltött paprikák mellé)

Ezután öntsük fel a sűrített paradicsommal,és annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, és sót, majd főzzük a húst puhára. (mi édesebben szeretjük, így több cukrot teszek bele)

A rántás készítéséhez az olajat forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemle színűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd szórjuk meg a pirospaprikával, és hagyjuk hűlni.

A főzőléből szedjük ki a megtöltött paprikákat, és a húsgombócokat, majd tegyük félre.

A rántáshoz öntsünk egy kevés vizet, majd keverjük simára. Ezután öntsük hozzá a forrásban lévő főzőléhez, majd keverjük simára, és addig főzzük, még besűrűsödik. (én kézi habverővel keverem el a rántást, így csomómentes lesz a szósz)

Ezután helyezzük vissza a megtöltött paprikákat, és a húsgombócokat, majd óvatosan forgassuk össze, és főzzük még pár percig.

Közben enyhén sós vízben főzzük puhára a krumplit, majd szűrjük le, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor tegyünk a tányérra pár kanál szószt, helyezzük rá a megtöltött paprikát, és a főtt krumplit, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése