2019. március 7., csütörtök

Sertéstarja tejszínes gombával.





Ezt az egyszerűen elkészíthető gombás hússzelet tálalhatjuk hétköznap ebédre, vagy éppen vacsorára, de pl. a hétvégi asztalon is megállja a helyét. Én vastagabb tarjaszeleteket vásároltam, mert a szaftosabb húst szeretjük, de ízlés szerint a kicsit szárazabb sertéskarajt is választhatjuk hozzá. Ameddig az elősütött hús puhára párolódik addig elkészül a tejszínes gomba is, és nincs más hátra, mint pár perc alatt összerotyantani, majd ízlés szerinti körettel tálalni. Jól illik hozzá a rizs, a krumplipüré, vagy éppen tészta is.






Hozzávalók:

4 szelet tarja (csont nélkül)
50 dkg gomba
1 db vöröshagyma
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 kk kakukkfű
egy csipet szerecsendió
1 db babérlevél
1 tk pirospaprika
2 ek kukoricaliszt
1.5 dl fehérbor
2 dl Meggle főzőtejszín
3 dkg vaj
3 ek étolaj






A hússzeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják, majd forgassuk  bele a kukoricalisztbe.

 Ezután egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat 2 evőkanál olajjal, majd helyezzük bele a hússzeleteket, és pár perc alatt süssük mindkét oldalát pirosra.

Ezután öntsük fel a borral, fedjük le a serpenyőt, és alacsony hőfokon addig pároljuk, míg a hús megpuhul, és zsírjára sül. 

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát vékonyan szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a maradék olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, a pirospaprikával, és a fűszerekkel, majd lefedve pároljuk kb. tíz percig. (ha a gomba nem enged elegendő levet, akkor egy pici vizet öntsünk rá)

Amikor a gomba készre párolódott, öntsük hozzá a főzőtejszínt, keverjük alaposan össze, majd fedő nélkül főzzük pár percig.

Ezután öntsük a gombamártást a puhára párolódott húsra, óvatosan keverjük, rázogassuk össze, és főzzük még pár percig, hogy a szaft kellően besűrűsödjön. 

Ameddig a hús készül készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet, pl. rizst, krumplipürét, esetleg főzzünk ki hozzá tésztát.

Tálaláskor tegyük a tányérra a köretet, majd helyezzük mellé a húst, kanalazzuk rá a gombamártást, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése