2019. március 18., hétfő

Spenótos-sonkás óriás calzone.




Nagyon szeretem a friss, zsenge spenótból készült ételeket, legyen az éppen spenótfőzelék, leves, vagy egy finom töltelékbe belecsempészve..... A napokban éppen főzelék készült ebédre, és gondoltam félreteszek egy nagyobb maréknyi spenótot, igaz ötletem akkor még nem volt, hogy mi is készül majd belőle. Aztán a fagyasztóba bekukkantva megláttam a kész pizzatésztát, és már el is döntöttem, hogy óriás calzone készül spenótos töltelékkel. A spenót mellett azért némi sonka is került a töltelékbe, de persze kolbásszal vagy éppen egy jó minőségű virslivel is készíthetjük....





Hozzávalók:

20 dkg spenót
15 dkg mascarpone
1 ek tejföl (20%-os)
15 dkg gépsonka (v. kolbász, szalámi..)
só (ízlés szerint)
2 csipetnyi őrölt fehér bors
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 db tojás






A spenótot alaposan mossuk meg, majd enyhén sós, szódabikarbónás vízben főzzük pár percig. Ezután tegyük egy szűrőbe, alaposan csepegtessük le, majd amikor már kihűlt, kicsit nyomkodjuk meg, és vágjuk fel apróra.

A vékonyra szeletelt gépsonkát (v. kolbászt, szalámit...) vágjuk fel ízlés szerint kisebb kockákra. 

A mascarponéhoz adjuk hozzá a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük alaposan össze.

Ezután először keverjük hozzá az előzőleg megfőzött, és apróra vágott spenótot, a tojássárgát, majd a felkockázott gépsonkát is. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

A pizzatésztát tekerjük ki a papírból, majd az egyik felére kanalazzuk rá a tölteléket. Ezután kenjük le körbe a tészta szélét tojásfehérjével, majd hajtsuk rá a töltelékre az üresen maradt tésztarészt. 

Ezután a tésztaszélét alaposan lenyomkodjuk le, majd összecsippentsük össze, hogy sütés közben ne nyíljon majd szét. (Én a szélét először lenyomkodtam, majd kicsit felhajtottam, és utána csíptem össze.)

A megtöltött tésztát ezután helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le tojásfehérjével.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. ( Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)





A sütőből kivéve, hagyjuk kicsit hűlni, majd vágjuk félbe, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése