2018. augusztus 1., szerda

Gombás-sonkás pecsenye.




Az elmúlt hétvégére készült ez a finom pecsenye, amely lehet a recept elolvasása után kissé időigényesnek tűnhet, viszont igencsak laktató, és nagyon finom. Az előzőleg bepácolt tarjaszeletek már magában megsütve is ízletesek, de ezt még fokozhatjuk, ha pár szelet füstölt tarjával (v. sonkával) gombával, és sajttal rétegezve készítjük el. A szép pirosra sült pecsenyénket pedig tálalhatjuk melegen, vagy éppen hidegen, ízlés szerinti körettel, vagy egy tál frissen készített salátával. 





 Hozzávalók:

6 szelet sertéstarja
5 szelet főtt, füstölt tarja (v. sonka)
20 dkg gomba
2 cs szeletelt sajt (v. 20 dkg reszelt sajt)
0,5 dl fehérbor


Húspác hozzávalói:

1,5 dl étolaj
1 tk dijoni magos mustár
2 tk szójaszósz
2 tk worcestershire szósz
1 tk ételízesítő
1 tk só
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
kakukkfű (ízlés szerint)
majoranna (ízlés szerint)





A nyers és a főtt, füstölt tarját vágjuk fel vastagabb szeletekre. A gombát tisztítsuk meg, majd szintén vágjuk vastagabb szeletekre. Amennyiben nem szeletelt sajtot használunk, akkor a sajtot reszeljük le.

A húspác hozzávalóit egy tálba keverjük össze, alaposan forgassuk bele a nyers tarjaszeleteket, majd fedjük le a tálat, és hagyjuk a hússzeletek pár órát állni. (Érdemes előző este bepácolni a húst, majd felhasználásig a hűtőben tárolni.)

A méteres pecsenye összeállításához két darab hurkapálcikát használtam, arra fűztem fel a hozzávalókat, mert így könnyebb volt vele dolgozni, de ízlés szerint az összeállítás után, egy kis segítséggel, madzaggal is összekötözhetjük.

Egy szelet füstölt tarjával kezdjük a rétegezést, majd azt követi egy szelet előzőleg bepácolt nyers tarjaszelet. Ezután helyezzünk a húsra két szelet sajtot, majd pár szelet felszeletelt gombát, és újra két szelet sajt következik. Ezt a rétegezést addig folytassuk, míg el nem fogynak a hozzávalók. (Amennyiben reszelt sajtot használunk, akkor azt szórjuk a rétegek közé.)

Egy tepsibe öntsük bele a bort, majd emeljük át a rétegezett pecsenyét. Ezután a visszamaradt pácot csorgassuk a rétegek közé, majd fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe, majd kb. 1,5 óra alatt, pároljuk puhára a húst.

Ezután vegyük le a fóliát, emeljük meg a hőfokot, majd süssük szép pirosra a pecsenyét. (Én légkeverésnél 160 fokon pároltam, majd 180 fokon sütöttem pirosra.)

Az elkészült pecsenyét tálalásig tartsuk melegen.





Ameddig a pecsenye sül, készítsünk mellé ízlés szerinti köretet. Én kukoricás rizst készítettem, de jól illik hozzá pl. a krumplipüré, vagy éppen egy tál ízlés szerint készített friss saláta is.

Tálalás előtt a pecsenyét ízlés szerint felszeletelhetjük ferdén, mint a méteres kalácsot, vagy egyszerűen csak összefogva a rétegeket helyezzük tányérra, és az elkészült körettel, salátával kínáljuk. (Én nem szeleteltem fel, mert nem szerettem volna, ha a rétegek szétcsúsznak, így gusztusosabbnak találtam a tálalást, de ez már ízlés dolga.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése