2018. augusztus 28., kedd

Szilvás gombóc teljes kiőrlésű búzaliszttel.




Szilvaérés idején többször is készül ebédre szilvás gombóc, így történt ez a napokban is. A megszokott krumplis tésztán mindössze annyit változtattam, hogy Nagyi titka teljes kiőrlésű búzaliszttel készült. Mivel a teljes kiőrlésű liszttel készült tészták kissé szárazabbak, így ezt elkerülendő a krumplis tészta összegyúrása előtt, adtam hozzá némi olvasztott vajat is. A tészta így már nem lett száraz, sőt.... éppen megfelelő lett az állaga. Tálaláskor fahéjas porcukorral megszórva, és tejföllel alaposan meglocsolva kínáltam.






 Hozzávalók kb. 15 db gombóchoz:
 
20 dkg főtt krumpli
10 dkg vaj
1 kk só
1 db tojás (nagy)
kb. 30 dkg teljes kiőrlésű  búzaliszt ( v. amennyit felvesz)



A krumplit enyhén sós vízbe főzzük puhára, majd szűrjük le, még melegen krumplinyomón nyomjuk át (v. villával alaposan törjük össze) és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezután adjuk hozzá a felolvasztott vajat, a sót, az egész tojást, és kb. 20 dkg lisztet, majd kezdjük el összegyúrni.

Gyúrás közben apránként adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy a tészta már ne ragadjon, és könnyen kitudjuk majd nyújtani.

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, vágjuk fel kockákra, helyezzünk minden tésztakockára egy-egy szilvaszemet, majd formázzuk meg a gombócokat.

Egy nagyobb edénybe tegyünk fel bőséges mennyiségű vizet forrni, majd amikor már forr, helyezzük bele a gombócokat.

Ezután várjuk meg míg feljönnek a víz tetejére, majd néha megkeverve főzzük 6-8 perc alatt készre.

Amikor a gombócok készre főttek, szedjük ki a vízből, alaposan csepegtessük le, majd forgassuk bele a pirított zsemlemorzsába, és tálalásig tartsuk melegen.





Pirított zsemlemorzsa hozzávalói:

1 nagy csomag zsemlemorzsa
kb. 1 dl étolaj



A zsemlemorzsa pirításával kezdjük, hogy a készre főtt gombócokat, a főzővízből kiszedve, rögtön beletudjuk forgatni.


Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és állandó keverés mellett pirítsuk szép aranybarnára. (kisebb lángon pirítsuk, és kevergessük, mert a zsemlemorzsa könnyen megég) 


Tálaláskor a gombócokat szedjük tányérra, ha előzőleg nem magoztuk ki, akkor távolítsuk el a szilvamagokat, majd szórjuk meg fahéjas porcukorral. Ízlés szerint meglocsolhatjuk még tejföllel is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése