2025. március 4., kedd

Almás-mákos rakott tészta.

 


Mákos tésztát ritkán készítek, nem is tudom hogy miért, mert szeretjük.... Az ősszel a Mindmegette.hu oldalon találtam rá erre a sütőben készült receptre, akkor el is mentettem, majd cukormentes változatban el is készült. A napokban azon gondolkodtam, hogy milyen tésztát is készítsek ebédre, mert már régen volt tészta, amikor eszembe jutott, hogy milyen finom is volt az almás-mákos. Így aztán nekiálltam tésztát gyúrni, majd összeállítás után ment a sütőbe, ahol jól összesültek az ízek, de a tészta nem száradt ki, hanem finom szaftos maradt.

 

 

Hozzávalók:

1 db édes alma

15 dkg széles metélt

2 db tojás

10 dkg porcukor

1 db vaníliás cukor

3 dkg vaj

1/2 citrom leve és héja

1/2 kk őrölt fahéj

0,5 dl tejföl

csipet só

10 dkg darált mák 


A formában lévő tészta lekenéshez:

2-3 ek tejföl

1 ek porcukor

1 db vaníliás cukor



A tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, majd hideg vízzel öblítsük le, szűrjük és csepegtessük le.

A tojások sárgájához adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét, az őrölt fahéjat, és egy csipet sót, majd keverjük habosra.

Ezután reszeljük hozzá az almát, adjuk hozzá a darált mákot, és keverjük össze.

A tojásfehérjét egy csipet sóval, és egy teáskanál kristálycukorral verjük fel kemény habbá.

Ezután a tojáshabot óvatosan keverjük össze a masszával, arra figyelve hogy ne nagyon törjön.

Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, és szintén, óvatosan keverjük, forgassuk össze. 

A sütőformát kenjük ki vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát.

A tejfölt keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenletesen kenjük rá a formában lévő tésztára.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve, hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.

 


Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Én házi szilvalekvárral tálaltam, és nagyon jól illett hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése