2025. március 13., csütörtök

Lekváros bukta.

 

 

Igen ritkán sütök kelt tésztát pedig a kedvenceink közé tartoznak, csak egy baj van velük, hogy langyosan szinte nem lehet abbahagyni.... A bukta tészta most Tangzhong-gal, (a Tangzhong egy régi ázsiai módszer "tésztadoktornak" is nevezik) készült, melytől nagyon könnyű, és puha tésztát kaptam. Tölteléknek én sütésálló sárgabaracklekvárt használtam, de ez már ízlés dolga, ki melyen lekvárral készíti. Az ebédre főzött tejfölös-zöldbabos húsgombócleves mellé (leves recept erre a linkre kattintva található) pedig remekül illett a lekváros bukta.



 Tangzhong hozzávalói:

2 dkg liszt
1 dl tej


A hideg tejjel keverjük simára a lisztet, majd állandó keverés mellett, főzzük olyan sűrűre mintha puding lenne.

Ezután hűtsük ki teljesen, mielőtt felhasználnánk.


Tipp:
Az elkészült Tangzhong-ot pl. jól zárható dobozba 2-3 napig a hűtőben tárolhatjuk mielőtt felhasználnánk kenyér, vagy kalács sütésnél. Felhasználás előtt, szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni.

A Tangzhong egy régi ázsiai módszer "tésztadoktornak" is nevezik, de akár vizes rántásnak is hívják. Nagyon puha állaga lesz tőle a kenyérnek, és a kalácsnak. A kalács sokkal foszlósabb lesz. Eredetileg liszt és víz keveréke, de a víz helyett tejjel is készülhet.




Hozzávalók 6 db buktához:

25 dkg finomliszt

kb. 1,5 dl tej

1 db tojássárga

1,5 ek porcukor

1 cs vaníliás cukor

csipet só

3 dkg vaj

1,5 dkg élesztő

az előzőleg elkészített, és kihűtött Tangzhong 

Kell még 1/2 doboz sütésálló pl. sárgabarack lekvár.


A képen 6 db finomliszttel készült, és 6 db teljes kiőrlésű liszttel készült bukta látható.



Kb. 1 dl langyos tejhez keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel. 

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tojássárgát, a puha vajat, és keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá a maradék langyos tejet is. 

Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, szitáljuk hozzá a sóval összekevert lisztet, végül pedig adjuk hozzá az előzőleg elkészített, és teljesen kihűtött Tangzhongot is.

A robotgép dagasztó karjával dagasszuk meg a tésztát, majd tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, a tetejt enyhén szórjuk meg liszttel, és langyos helyen, egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.(természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát)

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra, majd vágjuk fel kb. 6 egyforma darabra.

Ezután mindegyik tészta közepére tegyünk egy kanál ízlés szerinti lekvárt, majd hajtsuk be a tészta két szélét hogy a lekvár sütés közben ne tudjon kifolyni, majd csavarjuk fel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé az elkészült buktákat. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra.

Az újrakelesztett buktákat mielőtt behelyeznénk a sütőbe, olvasztott vajjal kenjük le.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 25-30 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve  a forró buktákat szintén kenjük le olvasztott vajjal, hagyjuk a tepsiben langyosra hűlni, majd óvatosan szedjük szét az összenőtt buktákat.



Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk. Egy laktató leves mellé pl. remek második fogás..... A Tangzhontól a tészta nagyon könnyű és puha lesz, és még másnap is olyan mintha akkor sült volna ki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése