2017. április 8., szombat

László szelet.




Amikor megláttam a Vidék íze Receptmagazinban a László szeletről készült fotót, rögtön eldöntöttem, hogy megsütöm. A receptet végigolvasva aztán rájöttem, hogy bizony egy elég időigényes süteményről van szó, de ez sem tántorított el a sütéstől. Végül hozzáláttam, és nem is volt olyan komplikált, mint amilyennek először gondoltam. Mivel a mézes tésztalapoknak legalább egy napra szükségük van ahhoz hogy kellően felpuhuljanak, így érdemes már előző nap összeállítani a süteményt. Ez alatt az idő alatt a lapok megpuhulnak, az ízek jól összeérnek, és a tojásfehérje hab is szépen megszárad a tetején. Igaz időigényes sütemény, de olyan finom, hogy minden ráfordított percért kárpótol bennünket. Húsvét közeledtével pedig csakis ajánlani tudom az ünnepi asztalra.





 Mézes lapok hozzávalói:

15 dkg porcukor
2 ek méz
3 ek tej
1 db tojás (nagy)
5 dkg sertés zsír
36 dkg liszt
1 tk őrölt fahéj
1 mk szódabikarbóna

A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és az őrölt fahéjjal.

Egy tálba tegyük bele a porcukrot, a mézet, a zsírt, a tejet és az egész tojást, majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, melegítsük össze.

Ezután vegyük le a gőzről, majd amikor már langyosra hűlt, adjuk hozzá a lisztes keveréket, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha ragadna a kezünkhöz, akkor még egy kevés lisztet adjunk hozzá)

Az összegyúrt tésztát ezután osszuk el kétfelé, majd először az egyik tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett sütőpapíron nagyobb tepsi méretűre, majd a papírral együtt helyezzük rá a tepsire. ( én jó vékonyra nyújtottam ki, és egy gáztepsin sütöttem meg a lapokat)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 8 perc alatt süssük világos zsemleszínűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 7 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra a tésztalapot, majd hűtsük ki teljesen. (pár perc után óvatosan emeljük le a tésztát a papírról, és úgy hűtsük tovább)

A másik tésztával is így járjunk el.




 Lekváros piskótatekercs hozzávalói:

12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
12,5 dkg liszt
2 ek forró víz
4-5 ek sárgabaracklekvár a lekenéshez


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze.

Egy 37x32 cm-es gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk el rajta a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre a piskótát. (én légkeverésnél 160 fokon, 13 percig sütöttem)

A sütőből kivéve borítsuk a tésztát egy enyhén lisztezett sütőpapírra, majd húzzuk le róla a sütőpapírt, és kenjük meg a lekvárral.(a forró tésztára kenjük rá a lekvárt)

Ezután tekerjük fel, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk fel szép egyforma vékony szeletekre. (én kb. 1 cm-es szeletekre vágtam fel)





Kávés krém hozzávalói:

10 dkg liszt
2 dl tej
2 dl feketekávé (lefőzött)
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor


A lisztet keverjük csomómentesre a tejjel, keverjük hozzá a lefőzött feketekávét, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután néha megkeverve, hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez adnánk.

A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a felkockázott puha vajat, majd keverjük jó habosra.

Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a főzött masszát, majd keverjük simára.






Tojáshab hozzávalói:

2 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
5 dkg vaj

Tetejére:
1 tk holland kakaó és egy pici víz


A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a porcukrot, majd gőzfürdő fölött verjük fel kemény habbá. (én robotgéppel kevertem, jó pár percig, mire kemény hab lett belőle)

Ezután vegyük le a gőzről, majd adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, és keverjük simára.

A kakaót keverjük össze annyi vízzel, hogy egy sűrű masszát kapjunk.

Az egyik mézes tésztalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kenjük rá a kávés krém felét.

Ezután helyezzük rá szorosan egymás mellé a felszeletelt lekváros piskótatekercset, egyenletesen kenjük rá a maradék kávés krémet, majd helyezzük rá a másik mézes lapot, és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le.

Ezután kenjük rá a tetejére a tojásfehérje habot, majd pötyögtessük rá a kakaót, és fogpiszkálóval kicsit húzkodjuk szét.

Az elkészült süteményt ezután hagyjuk legalább egy napot állni, hogy a mézes lapok kellően megpuhuljanak és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése