2017. április 5., szerda

Meggyes-mákos kalács.




Adott volt egy kalácstészta recept, melyet kissé a saját ízlésemre alakítottam át, és bizony egy finom kalács sült ki így is belőle. Az eredeti receptben csak a kalács teteje volt mákkal megszórva, én gondoltam a tésztába is teszek, méghozzá előzőleg megpörkölt mákot, mert elrontani biztosan nem fogja. (bizony nem rontotta el, sőt....) A másik változtatás, hogy a tésztához a dagasztás vége felé hozzáadott cseresznye helyett, én rögtön a dagasztás elején hozzáadtam az alaposan lecsepegtetett meggybefőttet. Persze így a meggyszemek nem maradtak egészben, de ez is volt az elképzelésem, és így a tészta sütés után könnyű, és foszlós volt. A szeleteléssel lehet még kicsit várni kellett volna, de olyan finom illatok terjengtek a konyhába, hogy ahhoz már nem volt türelmem. :)






 Hozzávalók 25x10x7 cm-es formához:

40 dkg liszt
1,5 dk élesztő (friss)
1 ek méz
1,5 dl tej + 1 tk cukor
3 dkg vaj
csipet só
2 ek mák + a tetejére (egész)
10 dkg magozott meggybefőtt
1 citrom reszelt héja 
1 kisebb tojás a lekenéshez




 A mákot állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd hűtsük ki teljesen.

A meggybefőttet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. (jól csepegtessük le, mert különben lágy lesz a tészta)

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

A cukros tejet langyosítsuk meg, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk át. Ezután reszeljük hozzá a citromhéjat, és keverjük hozzá az előzőleg megpörkölt mákot.

 A kenyérsütőgép üstjébe tegyük bele az olvasztott (visszahűtött) vajat, adjuk hozzá a mézet, a felfuttatott élesztőt, majd keverjük kicsit össze.

Ezután kanalazzuk rá a lisztes keveréket, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett meggyet.

Indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk, vagy a robotgép dagasztókarjával is.

Ezután tegyük át a tésztát enyhén lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát ezután borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel lapogassuk kissé el. Arra figyeljünk, hogy ne legyen hosszabb mint a forma amiben majd sütjük.

Ezután lazán tekerjük fel, és helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt formába, majd takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra. (ízlés szerint kizsírozhatjuk, és lisztezhetjük is a formát)

Amikor a kalács újra megkelt, kenjük le egész tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg mákkal. (a szóráshoz használt mákot nem kell előzőleg megpörkölni!!!)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit melegebb sütőben 35-40 perc alatt süssük készre. A sütési idő felénél takarjuk le fóliával, hogy sütés közben a teteje nehogy túlbarnuljon, megégjen. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.




Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kalácsot, majd úgy kínáljuk. A tésztája könnyű és foszlós, és nagyon finom a meggyel, és a ropogós mákszemekkel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése