A Vidék íze receptújságban találtam rá a rebarbarás-túrós kockára, melyet kissé a saját ízlésemre formálva sütöttem meg. A sütemény alapja a jól bevált, és omlós linzertészta, melyet sűrűn segítségül hívok, ha túrós süteményt sütök. A tölteléken is változtattam, és a sütemény tetejét mandula helyett apró diódarabokkal szórtam meg. Persze ezek a változtatások nem rontottak a sütemény ízén, sőt.... Az omlós tészta, a könnyű túrós töltelékkel, a kissé savanykás rebarbarával, és a tetején ropogósra pörkölődött dióval nagy finom.
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
25 dkg liszt (Nagyi titka)
10 dk sertés zsír (v. vaj)
7 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
1/4 cs sütőpor
csipet só
A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a hideg zsírt (v. vajat) és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor egy pici hideg vizet adhatunk hozzá)
Ezután egy enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át a tepsibe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 perc alatt világos zsemleszínűre.
Ezután vegyük ki a sütőből, és a tepsiben hagyjuk hűlni.
Rebarbarás-túrós töltelék hozzávalói:
25 dkg túró
2 dl Hulala (v. habtejszín)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1,5 vaníliás pudingpor
4 db tojás (nagy)
1 ek kristálycukor
50 dkg feldarabolt rebarbara
2 marék dió
A diót tördeljük apróbb darabokra, és tegyük félre.
A rebarbara külső részét húzzuk le, majd daraboljuk fel, szórjuk meg egy-két evőkanál cukorral, keverjük össze, majd tegyük félre.
A porcukorhoz adjuk hozzá a túrót, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, és keverjük alaposan össze. Ezután keverjük hozzá a pudingport, és a tejszínt is.
A tojások fehérjét a kristálycukorral verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a túrós keverékhez.
Ezután az elősütött tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd szórjuk meg az előzőleg alaposan lecsepegtetett rebarbarával.
Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 45 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, szórjuk meg az apró diódarabokkal, majd tegyük vissza még kb. 10 percre a sütőbe, hogy a dió megpörkölődjön. (én légkeverésnél 160 fokon 40, majd még 10 percig sütöttem)
Ezután vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése