2017. április 11., kedd

Narancskrémes-marcipános répatorta.




Az utóbbi években egyik kedvencünk lett a répatorta, így a húsvéti ünnepekre a többi sütemény mellett répatorta is kerül az asztalra. A különböző répatortáknak pedig se szeri, se száma, így kedvünkre válogathatunk a receptek között, vagy éppen megsüthetjük a saját magunk által összeállított recept alapján. Én pl. minden évben új recept alapján sütöm meg, de eddig még mindegyik nagyon finomra sikerült. A sárgarépa mellett kerül a tortába pl. narancs, dió, többféle fűszer, így a tészta jó szaftos, és ízletes. A kihűlt tortát végül narancs ízű krémmel vontam be, a díszítésnél pedig nem spóroltam a marcipánnal sem, melyet ételfestékkel színeztem meg, de szerintem ennyi megengedhető. Persze ha, valaki mégis az ételfesték hallatán felszisszenne, kérem kíméljen meg a hozzászólásától, mert egyáltalán nem érdekel!!!!  (további húsvéti receptek a linkre kattintva találhatóak)





Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

25 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
1,5 dl étolaj
20 dkg barnacukor (por)
2 cs vaníliás cukor
10 dkg darált dió
1 cs sütőpor
1 narancs reszelt héja és leve
1 mk őrölt fahéj
1/2 mk őrölt gyömbér
csipet őrölt szerecsendió (el is hagyható)
csipet só
3 db tojás (nagy)
20 dkg reszelt sárgarépa


A lisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, a fűszerekkel, és reszeljük hozzá a narancshéjat.

A barnacukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olajat, majd a narancslevet is. 

Ezután állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a lisztes keveréket, végül pedig a reszelt sárgarépát, majd keverjük még pár percig.

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 55-60 perc alatt süssük készre. (tűpróbáig süssük) (én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.




Narancskrém  hozzávalói:

25 dkg mascarpone
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja és leve


A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a felkockázott puha vajat, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a mascarponét, a reszelt narancshéjat és narancslevet, majd keverjük jó simára a krémet.

A tejesen kihűlt tortát egy éles késsel vízszintesen vágjuk ketté, majd kenjük meg az alsó tortalapot a narancskrémnek több mint a felével.

Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le, majd a tetejét vékony kenjük meg krémmel. A maradék krémmel pedig vonjuk be körbe a tortát.




Marcipán díszítés hozzávalói:

20 dkg marcipán a tetejére
20 dkg marcipán + zöld ételszínező
10 dkg marcipán + sárga ételszínező
10 dkg marcipán + piros ételszínező


Egy sütőpapírt (v. szilikonos lapot) alaposan szórjunk meg porcukorral, majd 20 dkg marcipánt nyújtsunk ki torta méretűre. 

Ezután helyezzük a torta tetejére, és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le.

20 dkg marcipánt gyúrjunk össze ízlés szerint zöld színű ételfestékkel, majd tegyük be kb. fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön. (hidegen könnyebben tudjuk majd kinyomni a fokhagymapréssel)

Ezután fokhagymaprés segítségével nyomjuk a tortán lévő marcipánréteg tetejére úgy, hogy mindenhol befedje.

10-10 dkg marcipánt színezzünk pirosra és sárgára, majd formázzunk kisebb tojásokat, és szintén helyezzük a tortára. Végül szórjuk meg apró, színes cukorvirágokkal.

Az elkészült tortát helyezzük pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek.




Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Kedves Gizi!
    Nálunk már 3.éve a húsvét szinte kötelező része ez a finom tortád! Bár a tetejét én kicsit egyszerűbben díszítem, de így is mindig nagy sikere van. Húsvét hétfőn nálunk a locsolók általában már teli hassal érkeznek, de azért a répatortából szépen csúsznak a szeletek...Nagyon finom, köszönjük a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilvi!
      Nagyon örülök, hogy annak idején ezt a tortát választottad és nem csalódtál benne. Én is többször megsütöttem már, mert az egyik kedvencünk, és a húsvéti díszítés sem kerül rá csakis az ünnep alkalmával. Volt olyan ismerősöm aki azt mondta Ő meg nem enné azt a tortát amiben sárgarépa van..... :) mivel nem tudta több szeletet is megevett mire elárultam neki. Jót nevettünk, és azóta Ő is többször megsütötte már.

      Törlés