2023. december 10., vasárnap

Linzer cukorbetegeknek.

 


Advent második vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún meggyújtottuk a második gyertyát is.... szép sorban készülnek majd az aprósütemények, a krémes sütemények, és végül a torták, melyek az ünnepi asztalra kerülnek majd. Nálunk az egyik elmaradhatatlan aprósütemény a linzer, melyet cukorbetegként most tönkölyliszt, és finomliszt keverékével sütöttem meg, mert miért is kellene lemondanom róla. A linzertészta így is nagyon finom, és omlós, melyet saját házi cukormentes sárgabaracklekvárral, és diabetikus mogyorókrémmel ragasztottam össze. .....

 

 Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt várakozással teli időszakot kívánok!

 


Hozzávalók 28-30 db-hoz:

20 dkg tönkölybúza finomliszt (Nagyi titka)

10 dkg búza finomliszt (Nagyi titka)

3 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

20 dkg vaj

1 db tojássárga (nagy)

1 citrom reszelt héja

csipet só

1-2 ek hideg víz (szükség esetén)

 

 


 

 A kétféle lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sót, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá az eritritet.

Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát és a tojássárgát, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben túl száraz lenne a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 ek hideg vizet)

Az összegyúrt tésztát csomagoljuk be folpack fóliába, majd tegyük be 30 percre a hűtőbe.

A hűtőből kivett tésztát, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centi vékonyra, majd ízlés szerinti szaggatóval szúrjuk ki. 

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük rá, egymástól kicsit távolabb a kiszúrt tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni. 

 


A kihűlt linzert ízlés szerinti diabetikus lekvárral vagy diabetikus mogyorókrémmel ragasszuk össze, majd szórjuk meg poreritrottel.

 


Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható így pl. ünnepek előtt már egy-két héttel megsüthetjük. Minél tovább áll, annál omlósabb lesz.

 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek, milyen jó hogy már mindenféle süteményt lehet cukorbetegeknek is készíteni. Ilyenkor is eszembe jut anyukám aki inkább nem evett süteményt mivel az édes akkor még nem voltak ilyen alapanyagok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Ma már szinte minden hozzávalót megtudok venni a süteményekhez, így nincs akadálya a cukormentes sütésnek. Én is emlékszem a két szomszéd néni, szinte semmi süteményt nem tudott megenni, mert akkor még esetleg 1-1 szelet diabetikus csokoládét lehetett kapni, és azt is borsos áron.

      Törlés
  2. Nagyon jól megoldottad. Nem lehet megmondani, hogy diétásan készültek. Nagyon szépek lettek. Én is áldott készülődést kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ani, nagyon köszönöm! Ízre is nagyon finom lett... és saját diabetikus lekvárral ragasztottam össze.

      Törlés