2023. december 22., péntek

Mogyoróvajas torta (cukorbetegeknek)

 


Az idei évben is egy új recepttel készült torta kerül majd az ünnepi asztalra, melyet az eddigi évekhez hasonlóan próbaképpen már a múlt héten elkészítettem, hogy letudjuk tesztelni. A sütés nélküli torta alapja diabetikus keksszel készült, a cukormentes krémhez eritritet használtam, a tetejére pedig szintén diabetikus csokoládé, most pl. tejcsokoládé került. A torta jól vizsgázott, nagyon finom volt, így holnap újra elkészítem, hogy legyen ideje megdermedni, és az ízek jól összeérjenek az ünnepekig.

 


 

Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:

12 dkg Gullón omlós keksz

6 dkg Vénusz margarin

 

A kekszet daráljuk le, vagy morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felolvasztott meleg margarint, és keverjük alaposan össze. (ha túl száraznak találnánk, akkor egy löttyintésnyi tejet adjunk hozzá)

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, és egyenletesen lapogassuk bele a vajas kekszet, majd tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. (közben készítsük el a mogyoróvajas krémet)

 


 Mogyoróvajas krém hozzávalói:

35 dkg mascarpone

10 dkg mogyoróvaj (cukormentes)

15 dkg Eritrit

1 tk vaníliaaroma

2 db lapzselatin + 2 ek víz

2 dl Milli habtejszín


A mascarponéhoz adjuk hozzá a mogyoróvajat, az eritritet, a vaníliaaromát, és keverjük simára. (ízlés szerint édesebbre is csinálhatjuk)

A lapzselatint áztassuk be 5 percre annyi hideg vízbe hogy ellepje. 

A 2 evőkanál vizet melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá az előzőleg alaposan kinyomkodott zselatint, és addig keverjük hogy teljesen feloldódjon. (a vizet én a mikróba melegítettem fel)

Amikor a zselatinlap feloldódott, öntsük hozzá a mascarponekrémhez, és keverjük alaposan össze.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd több részletben, keverőkanállal keverjük hozzá a krémhez.

A tortaformát vegyük ki a hűtőből, egyenletesen kanalazzuk a kekszes alapra a mogyorókrémet, majd pár órára tegyük vissza a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.



 Csokoládé ganache hozzávalói:

1 tábla diabetikus tejcsokoládé

0,5 dl habtejszín

1 kk vaj


A habtejszínhez adjuk hozzá a vajat, és melegítsük forráspontig, majd öntsük rá az apróra tördelt csokoládéra és addig keverjük, hogy teljesen felolvadjon, és szép sima legyen.

A tortát vegyük ki a hűtőből és öntsük rá a csokoládékrémet, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

 


Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A vékony, kekszes alap, a mogyoróvajas-habos krémmel és a csokoládéval nagyon finom, de cukorbetegként azért csakis mértékkel fogyasszuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése