2023. december 17., vasárnap

Engadini diótorta cukorbetegeknek.

 


Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún meggyújtottuk a harmadik gyertyát, és egyre közelebb kerülünk az ünnepekhez. Szép lassan összeáll az ünnepi menü, és a sütemények is készülnek. Családi kedvenc nálunk az Engadini diótorta (receptje erre a linkre kattintva található) melyről sajnos a cukorbetegségem miatt le kell hogy mondjak. Mivel nagyon szerettem, így úgy gondoltam hogy elkészítem a cukormentes változatát is. A tésztához tönköly lisztet használtam, a töltelék pedig eritrittel készült. Az eredeti receptben a töltelékbe méz is kerül, de én azt kihagytam, így kicsit tömörebb lett, de az íze éppen a keresett ízt adta vissza. Az omlós tészta, a citromos-édes töltelékkel, és a roppanós diódarabkákkal nagyon finom, nekem legalábbis nagyon ízlik.....

 
Meghitt, békés, Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!


 


Tészta hozzávalói 20 cm-es tortaformához:

 15 dkg tönkölybúza finomliszt

5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

10 dkg vaj

5 dkg eritrit

csipet só 

1 db tojás (nagy)

1-2 ek hideg víz

 

A kétféle lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. 
 
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet, majd közepébe csináljunk egy kis mélyedést, öntsük bele a kissé felvert egész tojást, és 1 ek hideg vizet.

Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben szükséges akkor adjunk hozzá még vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
 
A tésztának ezután csípjük le az egyharmad részét, majd tegyük félre felhasználásig.
 
A maradék tésztát sütőpapíron nyújtsuk ki, majd a papírral együtt tegyük bele a tortaformába úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme legyen a formában.
 
 
 

 
 
Citromízű karamell hozzávalói:

 10 dkg eritrit
 1 nagyobb citrom leve


Egy edénybe tegyük bele az eritritet, majd facsarjuk hozzá a citrom levét. 
 
Ezután kevergetve melegítsük forráspontig, és amikor már forr, kevergetve 2-3 percig karamellizáljuk, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni.(teljesen folyós, híg állagú lesz)
 
 
 

 

Töltelék hozzávalói:

10 dkg geritrit
15 dkg durvára vágott dió
1,5 dl tejszín
 2 dkg vaj
1 tk vaníliaaroma


1 tojássárgája a tészta lekenéséhez


A tejszínt, az eritritet, a vaníliaaromát, és a vajat tegyük bele egy edénybe, majd állandó kevergetés mellett melegítsük össze.
 
Ezután keverjük hozzá a kihűlt citromos karamellt, és a durvára vágott diót, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.(ekkor kóstoljuk meg, és ha túl savanyúnak éreznénk, akkor keverjünk hozzá még egy kevés eritritet)

A tortaformában lévő tészta tetejére öntsük rá a diós tölteléket, a kimaradó tésztarészt pedig hajtsuk rá a töltelékre.
 
Ezután a maradék tésztát nyújtsuk ki, és fedjük be vele teljesen a töltelék  tetejét, majd kenjük le a tojássárgájával. Végül villával néhány helyen böködjük meg a lekent tészta tetejét.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30-35 percig, hogy a tészta szép zsemleszínűre süljön. (Én 170 fokon, légkeverésnél 30 percig sütöttem)
 
A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk langyosra hűlni, majd vegyük ki a sütőpapírral együtt a formából, és tegyük át egy rácsra, és hűtsük ki.
 
 
 
 
 
Legalább egy napot hagyjuk állni, hogy teljesen kihűljön a töltelék.

Tálalás előtt a torta tetejét ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
 
 
 

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy a kedvenc tortádat meg tudtad úgy sütni, hogy jó szívvel tudjál belőle falatozni! Finom lehet a diótöltelékkel, és nagyon szép, ünnepélyes a külseje is! 😀
    További kellemes készülődést és meghitt Adventet kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Nagyon finom lett, de azért a cukorral készült torta melyben méz is van, az azért más. Ennek kicsit tömörebb lett a diós tölteléke, de az íze éppen olyan. Szerencsére a férjemnek is ízlik, mert különben ehetem kitudja meddig. :) Én is meghitt Adventot és jó sütkérezést kívánok!

      Törlés