2023. december 30., szombat

Korhelyleves.

 

 

Az elmaradhatatlan korhelyleves, melyet minden évben e recept alapján megfőzök, és nagyon szeretjük. A szilveszteri mulatozás, a finom ételek elfogyasztása, és persze pár pohár itóka után biztosan jólesik majd ezt a savanykás korhelylevest elkanalazgatni..... így csakis ajánlani tudom mindenkinek. A savanyú káposzta mellett, bőségesen van benne virsli és császárszalonna is, így nemcsak nyugtatólag hat a gyomrunkra, de még laktató is. Elkanalazgathatjuk csak így magában, de egy szelet kenyér is remekül illik hozzá.



 
 
Hozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta
4 pár füstölt virsli (v. debreceni)
10 dkg füstölt császárszalonna
10 dkg bacon
2 db sárgarépa
2 db zöldség
1 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
só (ízlés szerint)
őrölt feketebors (ízlés szerint)
2-3 db babérlevél
köménymag (ízlés szerint)
1 kk Erős Pista (v. erős paprikakrém)
2 tk pirospaprika
2 dl tejföl
1/2 ek liszt



A füstölt szalonnát, a bacont, a vöröshagymát, és a fokhagymát vágjuk fel apró kockára. A zöldségeket pucoljuk meg és ízlés szerint daraboljuk fel. A káposztát kicsit nyomkodjuk ki, hogy ne legyen túl savanyú, majd szintén vágjuk fel apróbbra.

Egy edénybe tegyük bele az apróra vágott füstölt szalonnát, majd kezdjük el zsírjára sütni. Amikor már kezd egy kis színt kapni, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, süssük pár percig, majd adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, a felkockázott bacont, és pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, és adjuk hozzá a savanyú káposztát is.

Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint köménymaggal, és adjuk hozzá a babérlevelet, ízlés szerint erős paprikakrémet (el is hagyhatjuk), majd főzzük puhára a káposztát, és a zöldségeket.

Amikor a zöldségek és a káposzta puhára főltek, adjuk hozzá a felkarikázott virslit is.

A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy merőkanál levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez. Ezután főzzük még pár percig, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint tálaláskor még egy kevés ecettel is savanyíthatjuk a levest.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, finom lehet! Én is főztem már, de eddig csak egyszer! 😀
    Most már jöhet az év vége, lehet korhelykedni 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Én is általában csak év végén szoktam megfőzni, pedig nagyon finom leves. Boldog Új Évet Kívánok Nektek!

      Törlés