2025. december 12., péntek

Bejgli szelet diós töltelékkel. (cukorbetegeknek)

 


Közeleg a karácsony, így szép lassan elkezdhetjük megsütni az aprósüteményeket, és természetesen a bejglit is. Nálam évek óta teljes kiőrlésű liszttel, és eritrittel készül, így történt ez idén is. (a cukormentes bejgli recept erre a linkre kattintva található) Persze azért egy kis változtatással, és a tésztája is más..... a tésztát, és a tölteléket most tepsiben rétegezve sütöttem meg. A tészta kelesztése után, már kezdődhetett is a rétegezés, majd irány a sütő.... Az elkészült bejgli szelet pedig éppen olyan finom mintha rúdnak sütöttem volna meg, és persze így a repedés veszélye sem állt fent. 


 

A tészta hozzávalói kb.18x27 cm-es tepsihez:

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

5 dkg tönkölybúza fehérliszt

8 dkg vaj

5 dkg eritrit

1 tojás (kicsi)

csipet só

1/2 citrom reszelt héja

0,25 ml tej

0,7 dl tejföl

1 dkg friss élesztő

1 kk cukor (az élesztő felfuttatásához)

 

Keverjük össze a tejet a tejföllel és a cukorral, majd langyosítsuk meg. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A kétféle lisztet, a reszelt citromhéjat, és a csipet sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a feldarabolt vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá az eritritet is.

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, és a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal alaposan gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután tegyük lisztezett kelesztőtálba, a tésztát szórjuk meg egy pici liszttel, majd langyos helyen kelesszük meg 1 óra alatt.

Amikor megkelt a tészta osszuk el 3 egyforma részre, majd mindegyiket gyúrjuk át, és formázzuk gombóccá. 

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, vagy ízlés szerint zsírozzuk, és lisztezzük ki. 



Diós töltelék hozzávalói:

20 dkg darált dió

10 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

2 ek diabetikus lekvár  

1/2 citrom reszelt héja

1 kisebb alma

 

A darált dióhoz adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, a diabetikus lekvárt,és keverjük össze. (Én házi cukormentes szilvalekvárt adtam hozzá.)

Az almát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Ezután enyhén nyomjuk ki a levét, majd adjuk a diós keverékhez, és szintén keverjük össze.



Az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük bele a tepsibe.

Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a diós töltelék felét, majd nyújtsuk ki a második tésztagombócot, és helyezzük a töltelék tetejére. 

Ezután egyenletesen kanalazzuk a tésztára a maradék diós tölteléket, és fedjük be a szintén kinyújtott maradék tésztával.

Mielőtt behelyeznénk a sütőbe, kenjük le a tésztát felvert egész tojással, és több helyen böködjük meg.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, helyezzük rácsra, és hűtsük ki. 



Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a bejgli szeletet, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint por eritrittel is megszórhatjuk, de én ettől eltekintettem. A tészta finom és omlós, a töltelék pedig jó szaftos.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése