Közeleg a karácsony, így szép lassan elkezdhetjük megsütni az aprósüteményeket, és természetesen a bejglit is. Nálam évek óta teljes kiőrlésű liszttel, és eritrittel készül, így történt ez idén is. (a cukormentes bejgli recept erre a linkre kattintva található) Persze azért egy kis változtatással, és a tésztája is más..... a tésztát, és a tölteléket most tepsiben rétegezve sütöttem meg. A tészta kelesztése után, már kezdődhetett is a rétegezés, majd irány a sütő.... Az elkészült bejgli szelet pedig éppen olyan finom mintha rúdnak sütöttem volna meg, és persze így a repedés veszélye sem állt fent.
A tészta hozzávalói kb.18x27 cm-es tepsihez:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg tönkölybúza fehérliszt
8 dkg vaj
5 dkg eritrit
1 tojás (kicsi)
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
0,25 ml tej
0,7 dl tejföl
1 dkg friss élesztő
1 kk cukor (az élesztő felfuttatásához)
Keverjük össze a tejet a tejföllel és a cukorral, majd langyosítsuk meg. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.
A kétféle lisztet, a reszelt citromhéjat, és a csipet sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a feldarabolt vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá az eritritet is.
Ezután adjuk hozzá az egész tojást, és a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután tegyük lisztezett kelesztőtálba, a tésztát szórjuk meg egy pici liszttel, majd langyos helyen kelesszük meg 1 óra alatt.
Amikor megkelt a tészta osszuk el 3 egyforma részre, majd mindegyiket gyúrjuk át, és formázzuk gombóccá.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, vagy ízlés szerint zsírozzuk, és lisztezzük ki.
Diós töltelék hozzávalói:
20 dkg darált dió
10 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
2 ek diabetikus lekvár
1/2 citrom reszelt héja
1 kisebb alma
A darált dióhoz adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, a diabetikus lekvárt,és keverjük össze. (Én házi cukormentes szilvalekvárt adtam hozzá.)
Az almát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Ezután enyhén nyomjuk ki a levét, majd adjuk a diós keverékhez, és szintén keverjük össze.
Az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük bele a tepsibe.
Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a diós töltelék felét, majd nyújtsuk ki a második tésztagombócot, és helyezzük a töltelék tetejére.
Ezután egyenletesen kanalazzuk a tésztára a maradék diós tölteléket, és fedjük be a szintén kinyújtott maradék tésztával.
Mielőtt behelyeznénk a sütőbe, kenjük le a tésztát felvert egész tojással, és több helyen böködjük meg.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, helyezzük rácsra, és hűtsük ki.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a bejgli szeletet, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint por eritrittel is megszórhatjuk, de én ettől eltekintettem. A tészta finom és omlós, a töltelék pedig jó szaftos.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése