2022. szeptember 2., péntek

Túró nudli cukorbetegeknek.

 


A túró nudli nagy kedvencem volt..... de csakis volt, mert sajnos a cukorbetegségem miatt tiltólistára került. 😢 Először azt hittem hogy teljesen le kell mondanom róla, de idővel rájöttem, ahhoz hogy én is megtudjam enni, csak át kell alakítani a receptet, a hozzávalókat lecserélni, és már készülhet is a nudli.... Állítom, hogy a diétás változata is nagyon finom, melyhez nagyon jól illik a vörösboros szilvaragu, mely szintén cukormentesen készült. Persze azért csakis mértékkel, és a diétánknak megfelelő mennyiségben fogyasszunk belőle.

 


 

Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró (rögös)

5 dkg barna rizsliszt

5 dkg zabpehelyliszt

1 db tojás (nagy)

1 tk eritrit 

csipet só

1 kk vaníliaaroma

1/2 citrom reszelt héja


A túrót villával törjük össze, ezután adjuk hozzá a rizslisztet, a zabpehelylisztet, egy csipet sót, az eritritet, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, és az egész tojást, majd gyúrjuk össze a tésztát. (Én apró szemű zabpelyhet daráltam le a kávédarálón és azt adtam hozzá.)

Ezután takarjuk le folpack fóliával a tálat, majd tegyük be legalább egy órára a hűtőbe.

Közben pirítsuk meg a teljes kiőrlésű zsemlemorzsát aranybarnára.

 


 

 Pirított teljes kiőrlésű zsemlemorzsa hozzávalói:

10 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
3-4 ek étolaj


Az olajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát.

Ezután állandó kevergetés mellett, arra figyelve hogy meg ne égjen, pirítsuk aranybarnára, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.

 


Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd rizsliszttel megszórt nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. egy centi vastagra, majd vágjuk fel kb. 2 cm-es tésztacsíkokra.

Ezután a tésztacsíkokat szintén vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra, majd a két tenyerünk között formázzuk meg a nudlikat.

Az elkészült nudlikat ezután tegyük bele forrásban lévő bő mennyiségű vízbe, majd várjuk meg míg feljönnek a víz tetejére, és főzzük még 8-10 percig. (közben vegyünk ki egyet és kóstoljuk meg, hogy megfőtt-e, nehogy túlfőzzük)

Ezután a készre főtt nudlit szűrőkanállal szedjük ki a vízből, alaposan csepegtessük le, majd forgassuk bele a pirított zsemlemorzsába, és tálalásig tartsuk melegen. 



Vörösboros szilvaragu hozzávalói:

25 dkg szilva

2 ek eritrit

1 kk vaníliaaroma

3 db szegfűszeg

1 kk őrölt fahéj

1/4 csillagánizs

1 dl vörösbor

1 tk étkezési keményítő + 0,5 dl víz


A szilvának távolítsuk el a magját, majd daraboljuk fel ízlés szerint. (Én kisebb darabokra vágtam fel.)

Ezután tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a bort, az eritritet, a fűszereket, majd főzzük pár percig, hogy a szilva még roppanós maradjon. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük, mert akkor a szilva túl puha lesz, pár perc éppen elég neki)

Az étkezési keményítőt keverjük simára a vízzel, majd öntsük a szilvához, és óvatosan kevergetve sűrítsük be.(ha túl sűrűnek gondolnánk, akkor egy kevés vizet még adhatunk hozzá)

Amikor kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és hűtsük ki.

Tálaláskor helyezzük a tányérra a túró nudlit, majd kanalazzunk mellé a kihűlt vörösboros szilvaraguból, és úgy kínáljuk.

 

6 megjegyzés:

  1. Ügyesen elkészítetted ezt a finomságot! Nagyon guszta lett, és a szilvaragunak is nagyon szép színe lett! 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Olyan finom lett, hogy a férjemnek jobban ízlett mintha búzaliszttel készült volna.... én pedig imádtam. :) A szilvaragu is nagyon finom, legközelebb rizskoch mellé fogom elkészíteni.

      Törlés
  2. Csodaszépek lettek a fotók, ezek alapján az íze is szuper lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Valóban nagyon finom, akár külön-külön is.

      Törlés
  3. Évek óta követem a blogodat, az egyike volt, amit sosem vettem ki a könyvjelzők közül, még akkor sem, amikor reklámokkal tarkítottad az írásokat. Tudom, hogy a receptek alapvetően csak alapok, amiket mindenki úgy formál, ahogy a saját ízlése megkívánja, de mindig fáj, mikor egy nagy öreg, akinek a receptjei közül sokat beépítettem a saját konyhámba, az úgy inspirálódik, hogy legalább egy fél megjegyzést nem tesz a recepthez, hogy esetleg hol látta, olvasta az alapját. Ez a recept alig egy hónapja egy másik blogon is feltűnt, csak ebben nagyon minimális eltérések találhatók. De teljesen nyilvánvaló, hogy a fő inspiráció honnan jött. Nem vagyok én senki amúgy, csak egy csalódott olvasó. Pardon. Most már csak volt olvasó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom hogy csalódtál, és már nem olvasod a blogot, de reménykedem benne hogy a válaszomat azért még elolvasod. Én ezt a receptet egy facebook oldalon láttam, ott többen is elkészítették, így tettem én is. Egyik sem blogos bejegyzés volt, mind magánember, akik egymástól lesték el a receptet.... szerinted mindenkinek a nevét fel kellett volna tüntetnem. Igaz senkinek nem mondtak volna a nevek semmit. Viszont ha Te tudod hogy melyik blogban szerepel a recept, miért nem linkelted ide, hogy én is utána nézhessek. Az azért elszomorít, hogy amikor mások az én receptjeimet elviszik, benevezik pl. receptversenyekre mint a sajátjuk, az senkit, még ha esetleg látod akkor Téged sem zavar. Attól pedig hogy kiléptél, biztos vagyok benne, hogy továbbra is inspirálódsz majd a blogomból, amit én eddig sem láttam, és ezután sem fogok látni.

      Törlés