2022. szeptember 2., péntek

Túró nudli cukorbetegeknek.

 


A túró nudli nagy kedvencem volt..... de csakis volt, mert sajnos a cukorbetegségem miatt tiltólistára került. 😢 Először azt hittem hogy teljesen le kell mondanom róla, de idővel rájöttem, ahhoz hogy én is megtudjam enni, csak át kell alakítani a receptet, a hozzávalókat lecserélni, és már készülhet is a nudli.... Állítom, hogy a diétás változata is nagyon finom, melyhez nagyon jól illik a vörösboros szilvaragu, mely szintén cukormentesen készült. Persze azért csakis mértékkel, és a diétánknak megfelelő mennyiségben fogyasszunk belőle.

 


 

Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró (rögös)

5 dkg barna rizsliszt

5 dkg zabpehelyliszt

1 db tojás (nagy)

1 tk eritrit 

csipet só

1 kk vaníliaaroma

1/2 citrom reszelt héja


A túrót villával törjük össze, ezután adjuk hozzá a rizslisztet, a zabpehelylisztet, egy csipet sót, az eritritet, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, és az egész tojást, majd gyúrjuk össze a tésztát. (Én apró szemű zabpelyhet daráltam le a kávédarálón és azt adtam hozzá.)

Ezután takarjuk le folpack fóliával a tálat, majd tegyük be legalább egy órára a hűtőbe.

Közben pirítsuk meg a teljes kiőrlésű zsemlemorzsát aranybarnára.

 


 

 Pirított teljes kiőrlésű zsemlemorzsa hozzávalói:

10 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
3-4 ek étolaj


Az olajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát.

Ezután állandó kevergetés mellett, arra figyelve hogy meg ne égjen, pirítsuk aranybarnára, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.

 


Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd rizsliszttel megszórt nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. egy centi vastagra, majd vágjuk fel kb. 2 cm-es tésztacsíkokra.

Ezután a tésztacsíkokat szintén vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra, majd a két tenyerünk között formázzuk meg a nudlikat.

Az elkészült nudlikat ezután tegyük bele forrásban lévő bő mennyiségű vízbe, majd várjuk meg míg feljönnek a víz tetejére, és főzzük még 8-10 percig. (közben vegyünk ki egyet és kóstoljuk meg, hogy megfőtt-e, nehogy túlfőzzük)

Ezután a készre főtt nudlit szűrőkanállal szedjük ki a vízből, alaposan csepegtessük le, majd forgassuk bele a pirított zsemlemorzsába, és tálalásig tartsuk melegen. 



Vörösboros szilvaragu hozzávalói:

25 dkg szilva

2 ek eritrit

1 kk vaníliaaroma

3 db szegfűszeg

1 kk őrölt fahéj

1/4 csillagánizs

1 dl vörösbor

1 tk étkezési keményítő + 0,5 dl víz


A szilvának távolítsuk el a magját, majd daraboljuk fel ízlés szerint. (Én kisebb darabokra vágtam fel.)

Ezután tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a bort, az eritritet, a fűszereket, majd főzzük pár percig, hogy a szilva még roppanós maradjon. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük, mert akkor a szilva túl puha lesz, pár perc éppen elég neki)

Az étkezési keményítőt keverjük simára a vízzel, majd öntsük a szilvához, és óvatosan kevergetve sűrítsük be.(ha túl sűrűnek gondolnánk, akkor egy kevés vizet még adhatunk hozzá)

Amikor kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és hűtsük ki.

Tálaláskor helyezzük a tányérra a túró nudlit, majd kanalazzunk mellé a kihűlt vörösboros szilvaraguból, és úgy kínáljuk.

 

1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 355 kcal

Fehérje:16 g

Zsír: 12 g

Szénhidrát: 43 g


8 megjegyzés:

  1. Ügyesen elkészítetted ezt a finomságot! Nagyon guszta lett, és a szilvaragunak is nagyon szép színe lett! 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Olyan finom lett, hogy a férjemnek jobban ízlett mintha búzaliszttel készült volna.... én pedig imádtam. :) A szilvaragu is nagyon finom, legközelebb rizskoch mellé fogom elkészíteni.

      Törlés
  2. Csodaszépek lettek a fotók, ezek alapján az íze is szuper lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Valóban nagyon finom, akár külön-külön is.

      Törlés
  3. Évek óta követem a blogodat, az egyike volt, amit sosem vettem ki a könyvjelzők közül, még akkor sem, amikor reklámokkal tarkítottad az írásokat. Tudom, hogy a receptek alapvetően csak alapok, amiket mindenki úgy formál, ahogy a saját ízlése megkívánja, de mindig fáj, mikor egy nagy öreg, akinek a receptjei közül sokat beépítettem a saját konyhámba, az úgy inspirálódik, hogy legalább egy fél megjegyzést nem tesz a recepthez, hogy esetleg hol látta, olvasta az alapját. Ez a recept alig egy hónapja egy másik blogon is feltűnt, csak ebben nagyon minimális eltérések találhatók. De teljesen nyilvánvaló, hogy a fő inspiráció honnan jött. Nem vagyok én senki amúgy, csak egy csalódott olvasó. Pardon. Most már csak volt olvasó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom hogy csalódtál, és már nem olvasod a blogot, de reménykedem benne hogy a válaszomat azért még elolvasod. Én ezt a receptet egy facebook oldalon láttam, ott többen is elkészítették, így tettem én is. Egyik sem blogos bejegyzés volt, mind magánember, akik egymástól lesték el a receptet.... szerinted mindenkinek a nevét fel kellett volna tüntetnem. Igaz senkinek nem mondtak volna a nevek semmit. Viszont ha Te tudod hogy melyik blogban szerepel a recept, miért nem linkelted ide, hogy én is utána nézhessek. Az azért elszomorít, hogy amikor mások az én receptjeimet elviszik, benevezik pl. receptversenyekre mint a sajátjuk, az senkit, még ha esetleg látod akkor Téged sem zavar. Attól pedig hogy kiléptél, biztos vagyok benne, hogy továbbra is inspirálódsz majd a blogomból, amit én eddig sem láttam, és ezután sem fogok látni.

      Törlés
  4. Engem ez nem zavar kié csak finom legyen..sok ilyen recept kell rengeteg ember cukros vagy rezisztens mint én vigyázunk magunkra.Bobe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Böbe! Teljesen egyet értek veled, mert ha valaki megosztja a neten a receptjét, azt azért teszi, hogy mások is elkészítsék. Évekkel ezelőtt már készült nálam is ez a tészta, így nem gondolnám hogy bárkitől is eltulajdonítottam volna..... Mivel cukorbeteg lettem, így az általam készített recepteket mindet felteszem a blogba, és nagy öröm számomra, hogy ezzel is tudok ötleteket adni a sorstársaimnak. Abban pedig csak bizakodni tudok, hogy el is készítik. Neked is ajánlani tudom a cukorbetegeknek szóló receptjeimet.
      További jó sütést-főzést kívánok! Gizi

      Törlés