2020. október 22., csütörtök

Babos-csülkös káposztaleves.

 


Egy tartalmasabb levest szerettem volna ebédre főzni, és mivel külön-külön is szeretjük a füstölt csülköt, a savanyú káposztát, és a szárazbabból készült ételeket, így gondoltam együtt csakis finom leves készülhet belőlük. Így is lett, mert a leves nagyon finom volt, melyhez tálaláskor frissen kisült pogácsát kínáltam. (tejfölös pogácsa recept itt olvasható) A levest főzhetjük kevesebb vagy éppen bővebb lével, attól függően hogy ki hogyan is szeretné.... Tálaláskor megbolondíthatjuk egy kanál tejföllel, de anélkül is finom.




Hozzávalók:

30 dkg tarkabab (nagyobb szemű)

30 dkg füstölt csülök (nyers)

30 dkg savanyú káposzta

2 db sárgarépa

1 db vöröshagyma

só (ízlés szerint)

2 tk ételízesítő

3 szem borókabogyó

1 db babérlevél

2 tk liszt

1 tk pirospaprika

1 tk Piros Arany

2 ek étolaj

kb. 2-2,5 l víz



A babot előző este áztassuk be, majd közvetlenül főzés előtt öntsük le a vizet. (így előbb megfől majd a bab)

A füstölt csülköt vágjuk fel kisebb kockákra. A sárgarépát pucoljuk meg, majd vékonyan karikázzuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A savanyú káposzta levét nyomkodjuk ki, majd ízlés szerint vágjuk fel. (Én kisebb darabokra vágtam, hogy ne legyenek olyan hosszú káposztaszálak.)

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és futtassuk meg. 

Ezután adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát, pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel.

Ezután tegyük bele a felkockázott füstölt csülköt, a babérlevelet, a borókabogyót, az ételízesítőt, a Piros Aranyat, és főzzük félpuhára.

Amikor a csülök félpuhára főtt, adjuk hozzá babot, ízlés szerint sót, és főzzük tovább, majd amikor a bab már félig megpuhult, adjuk hozzá a savanyú káposztát is, és főzzük készre a levest. (a sózással óvatosan bánjunk, mert a csülök, és a savanyú káposzta is sós)

Tipp:

Vizet ízlés szerint öntsünk hozzá, annak függvényében, hogy sűrűbben vagy több lével szeretnénk tálalni az elkészült levest.



Tálalás előtt merjük tányérba a levest, majd ízlés szerint egy szelet kenyérrel, esetleg frissen kisült pogácsával kínáljuk. Ízlés szerint egy kanál tejföllel is megbolondíthatjuk a levesünket, mert elrontani biztosan nem fogja.


2 megjegyzés:

  1. De finom, gazdag levest főztél, igazi őszi eledel 😁. Ma én is savanyú káposztát főzök, töltött káposztának 😁.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ÓÓÓÓ, a töltött káposztát is nagyon szeretjük, a múlt héten főztem és két napig ettük.(legközelebb majd karácsonyra főzök megint :) ) Ez a leves is nagyon finom...... :)

      Törlés