2010. február 16., kedd

Sütőtökkrémleves


A napokban többször sütöttem tökök, és félretettem egy kisebb darabot levesnek. Ma aztán el is készítettem. Kókuszosan már többször is az asztalra került, nagy sikerrel, de most valami más ízre vágytam. Bevillant, hogy több helyen is láttam, chilivel készültet. Nekem csak őrölt volt itthon, de gondoltam ezzel is jól kell hogy sikerüljön. Került még bele sárgarépa és krumpli is, majd a végén tejszín, melytől selymesen krémes lett az egész. Pörkölt mandulával és tejszínhabbal tálaltam. Nagyon finom lett, és már nem is tudom melyik változata ízlik jobban.

30 dk sütőtök
2 db sárgarépa
1 db krumpli
1 db vöröshagyma
2 db húsleves kocka
1,5 dl tejszín
szerecsendió

őrölt fehérbors
chili
1 ek méz
olíva olaj

A hagymát apró kockára vágni. A tököt, a sárgarépát és a krumplit nagyobb kockákra vágni.
Egy edénybe olajat önteni, majd elkezdeni párolni a vöröshagymát. Pár perc után hozzá adni a sárgarépát, a tököt és végül a krumplit is. Így együtt párolni tovább, majd rácsorgatni egy evőkanál mézet, és megszórni az ízlés szerinti fűszerekkel. Jól összekeverni és felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Bele tenni a húsleveskockát és ha kell még utána sózni. Puhára főzni, majd botmixerrel pépesíteni.
Végül vissza tenni a tűzre és állandó keverés mellett belecsorgatni a tejszínt. Jól kiforralni, de főzni már nem kell.
Pirított mandulával és tejszínhabbal tálalni.

1 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem a sütőtök levest, de előfordult már, hogy nem volt időm megsütni a tököt. Még nyersen kis darabokra vágtam és vízben főztem meg hagymával ételízesítővel, chilivel, curryvel és természetesen tejszínnel. A currytől nagyon finom íze lett.

    VálaszTörlés