2010. február 17., szerda

Aszalt szilvás, csokoládés kocka


Egy kedves blogtársam, Éva sütötte meg ezt a tortát pár nappal ezelőtt. Mivel tudja, hogy én imádok minden csokoládés süteményt,(meg mindent amiben csokoládé is van) így külön a figyelmembe ajánlotta. Nem is vártam sokáig, ma gyorsan meg is sütöttem. Annyit változtattam, hogy én rumba áztattam be a szilvát, és porcukrot használtam hozzá. Nem vagyok híve a barna cukornak, és mostanában több rosszat, mint jót olvastam róla. Igaz én nem tortaformában, hanem tepsiben sütöttem, de ettől ez még nagyon-nagyon finom volt. A recept olvasása közben, még a hozzávalók mennyisége miatt, kicsit kétkedve gondoltam rá, hogy elég magas lesz-e így, de végül megvagyok elégedve vele. Egy tiszta csoki, de mégse túl édes tésztát kaptam, mely éppen a kedvemre való volt. Az aszalt szilva pedig remekül illik hozzá. Mindenkinek csak ajánlani tudom, ezt a gyorsan elkészíthető finomságot. Jó sok tejszínhabbal az igazi!!! Vikinek én is külön a figyelmébe ajánlanám, mivel ő is a csokiimádók táborába tartozik.



25 dk aszalt szilva
4 ek rum
2,5 dk kakaó
10 dk 70% kakaótartalmú étcsoki
5 dk margarin
14 dk + 4 dk porcukor
4 db tojás fehérje
8,5 dk liszt
1 kk fahéj
1 dl víz
tejszínhab

Az aszalt szilvát félbevágni, és a rumba beáztatni, majd hagyni hogy jól magába szívja.
A kakaót, az apró darabokra tört csokoládét, a margarint és a cukrot egy edénybe tenni.
Hozzá adni a vizet és alacsony lángon, állandó kevergetés mellett addig melegíteni, míg sima állagú lesz. Ezután félre tenni hűlni.
A nagyobb méretű tojások fehérjét a 4 dk cukorral kemény habbá verni.(én 5 tojás fehérjét vettem, mert kicsinek találtam őket)
A felvert habra rászitálni a lisztet és a fahajat, majd jól összekeverni.
A beáztatott szilvát egy szűrűbe tenni és lecsepegtetni. A fennmaradó rumot szintén a masszához önteni. Végül hozzá adni a csokoládés keveréket, és így is jól kikeverni.
Egy 23 cm átmérőjű tortaformát kibélelni sütőpapírral, és beleönteni a masszát. (én egy 25x20 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsiben sütöttem)
A tetejét kirakni a szilva darabokkal.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 30 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
A formában hagyni kihűlni, majd porcukorral megszórva, jó sok tejszínhabbal tálalni.

6 megjegyzés:

  1. Már Évánál is transzba estem tőle... Nagyon úgy látom, hogy nekünk való ez a süti :-)) Fenemód!

    VálaszTörlés
  2. Benézel hozzám? Vár valami....

    VálaszTörlés
  3. Viki!
    Mondhatom "fenemód" finom volt!!!!!!!! Gondoltam is rád!!! Jó sok tejszínhabbal ettem, igaz utána lelkiismeret furdalásom is volt.:))))(most aztán tekerhetek ezerrel)

    VálaszTörlés
  4. Andi!
    Megyek és megkukkolom mi vár nálad!!:))Köszönöm!!!!

    VálaszTörlés
  5. Gizikém, ez gyönyörű lett!És annak pedig külön örülök, hogy ízlett!Millió puszi!Csak megsúgom, hogy van ám a tarsolyomban még jó pár hasonlóan finom csokis dolog,majd hamarosan hozom őket!

    VálaszTörlés
  6. Éva!
    Köszönöm!!! És a receptet is köszönöm!!! Kíváncsian várom a többi finomságodat is, igaz megfogadtam mostantól ritkábban sütök, mert a kilóim nem akarnak elindulni lefelé. :)))

    VálaszTörlés