2010. február 1., hétfő

Kinyomós fánk




Ezt a fánk receptet még a nagymamámtól kaptam. Ő egy habkönnyű és istenien finom fánkot tudott sütni. Volt neki hozzá egy speciális kinyomója, na meg sok év tapasztalata, mert én hiába próbálkozom soha nem lesz olyan a fánkom. Persze nekem is finomra sikerül, de az övé........ Hosszú évekig ezt a tésztát készítettem, de mivel a kinyomó sajnos valahol elkallódott, így kanállal szaggattam az olajba és úgy sütöttem meg. Most viszont a keksz kinyomómhoz van egy csillag alakú forma, mellyel kitudom nyomni a tésztát. Igaz kisebbek lesznek, de legalább már a formájuk is kezd hasonlítani. Tehát akinek nincs kinyomója, kanállal is beleszaggathatja az olajba. Még forrón vaníliás porcukorba meghempergetve, és langyosan elfogyasztva, nagyon finom. Esetleg egy kis olvasztott csokoládéval is meglehet bolondítani, de én most ezt elhagytam.


Hozzávalók:

15 dkg liszt
2 dl víz
8 dkg vaj
3 tojás
csipet só
kb. 5 dl olaj a sütéshez


A vizet a vajjal és a csipet sóval feltenni melegedni, majd amikor már felforrt hozzáadni a lisztet és összekeverni. Pár percig állandó kevergetés mellett pirítani a tésztát, majd levenni a tűzről, kicsit hűlni hagyni, és egyesével hozzákeverni az egész tojásokat.

Ezután egy serpenyőbe bőséges olajat melegíteni.

A tésztát a kinyomóba kanalazni, majd a forró olajba, ízlés szerinti hosszúságú tésztát nyomni. (lehet kanállal is beleszaggatni)

Közepes lángon, szép lassan sütni. Sütés közben többször átfordítani. Sütés közben a fánkok megnőnek, így ne tegyük túl sokat az olajba.

A megsült fánkokat papírtörlőre kiszedni, majd forrón, vaníliás porcukorba belehempergetni.

Langyosan tálalni!!!! Egyszerűen abbahagyhatatlan.....


7 megjegyzés:

  1. Szia Gizi! Ezzel a kinyomóval tulajdonképpen hosszúkás csíkokat lehet készíteni? Én nagyon szeretem a fánkot!
    Ja, és nagyon örültem hogy ellátogattál hozzám...Sokat adok a véleményedre.
    Sándor

    VálaszTörlés
  2. Szia Sándor!
    Én is nagyon örülök, ha te benézel hozzám, és köszönöm ezek a szép szavakat!!!!

    Igen ezzel a kinyomóval, hosszúkás csíkokat lehet kinyomni, a mérete attól függ, hányszor nyomjuk meg egymás után. Én kettőt nyomtam, majd egy késsel lemetszettem a tésztát.Neked is van ilyen kinyomód??? Az enyémet megnézheted a "konyhai eszközök" címszó alatt!!! A mamáé olyan volt mint egy régen használt hurkatöltő, csak kicsiben kb.20cm hosszú és a kinyomó része szintén fa volt, csak a csillag volt kicsit nagyobb rajta, ezért voltak az ő fánkjai dundibbak. Te szerintem még díszítésnél is hasznát tudnád venni az ilyen kinyomónak.

    Üdvözöllek Gizi

    VálaszTörlés
  3. Andi!
    És még ráadásul milyen finomak!!!!:)

    VálaszTörlés
  4. Elhiszem!!! Te mindig olyan finiket csinálsz!

    VálaszTörlés
  5. Milyen egyszerű, nagyon jó kis recept! Én is viszem!

    VálaszTörlés
  6. Liza!
    Valóban egyszerű, és mégis finom, főleg csokoládéval!!!:)

    VálaszTörlés