Sokszor készítek olyan levest pl. borsólevest, gombalevest, ragulevest.... melybe egyszerűen csak beleszaggatom a galuskatésztát, melynek pár perc főzési idő éppen elegendő. Persze az egyszerű galuskatésztát még ízletesebbé tehetjük apróra vágott petrezselyemzölddel, őrölt borssal, és a tojás mellett még olvasztott, és visszahűtött vaj is kerül bele. A galuskát a készre főt levesbe is beleszaggathatjuk, de ízlés szerint enyhén sós vízben is kifőzhetjük, majd külön tálaljuk a leves mellé. Én általában belefőzöm a levesbe....
Hozzávalók:
10 dkg liszt
5 dkg vaj
1 db tojás (nagy)
kisebb csokor petrezselyemzöld
1/2 kk só
2 csipetnyi őrölt bors
1-2 ek hideg víz
5 dkg vaj
1 db tojás (nagy)
kisebb csokor petrezselyemzöld
1/2 kk só
2 csipetnyi őrölt bors
1-2 ek hideg víz
A lisztet keverjük össze a sóval és az őrölt borssal, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet.
A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután a liszt közepébe csináljunk egy mélyedést, és öntsük bele az olvasztott vajat, üssük bele az egész tojást, majd kezdjük el összekeverni.
Keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy egy könnyen szaggatható galuskatésztát kapjunk. (a vizet csakis apránként adjuk hozzá, nehogy lágy legyen a massza)
A forrásba levő levesbe szaggassunk bele a galuskát, majd várjuk meg míg feljön a tetejére, és pár perc alatt főzzük készre. (Én kiskanállal szaggatom a levesbe a galuskát.)
Ízlés szerint a galuskát kifőzhetjük enyhén sós, forrásba lévő vízbe, vagy a levesből kivett lébe is, majd külön tálaljuk a leves mellé.
A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután a liszt közepébe csináljunk egy mélyedést, és öntsük bele az olvasztott vajat, üssük bele az egész tojást, majd kezdjük el összekeverni.
Keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy egy könnyen szaggatható galuskatésztát kapjunk. (a vizet csakis apránként adjuk hozzá, nehogy lágy legyen a massza)
A forrásba levő levesbe szaggassunk bele a galuskát, majd várjuk meg míg feljön a tetejére, és pár perc alatt főzzük készre. (Én kiskanállal szaggatom a levesbe a galuskát.)
Ízlés szerint a galuskát kifőzhetjük enyhén sós, forrásba lévő vízbe, vagy a levesből kivett lébe is, majd külön tálaljuk a leves mellé.