A napokban összefutottam a facebook egyik csoportjában a teljes kiőrlésű lángos receptjével, melyet Málika Szűcsné osztott meg. Mivel nagyon szeretem a lángost, így gondoltam meg is sütöm. Sütőporos lángost ugyan már sütöttem teljes kiőrlésű liszttel, (receptje erre a linkre kattintva található) és az is nagyon finom volt, de azért valljuk be a kelt tésztás lángosnak nincs párja..... és valóban nincs... a recepten csakis annyit változtattam hogy én kétféle lisztet használtam, és kevertem bele egy kevés étolajat is. A tészta szépen megkelt, és sütés után egy nagyon könnyű, és finom tésztájú lángost kaptam. Tálalás előtt azért került rá még egy kanálnyi tejföl, és némi reszelt sajt is.
Hozzávalók 4 db lángoshoz:
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
5 dkg tönkölybúza finomliszt
4 dkg sikér
1 kk só
12 gramm élesztő
1 kk eritrit
2 dl langyos víz
1/2 ek étolaj
kb. 5 dl olaj a sütéshez
A kétféle lisztet, a sikért és a sót tegyük egy tálba, majd alaposan keverjük össze.
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos vízbe, adjuk hozzá az eritritet, keverjük össze, majd az étolajjal együtt öntsük hozzá a liszthez.
Ezután keverjük össze, majd dagasszuk meg a tésztát.
A kelesztőtálat lisztezzük ki, tegyük bele a megdagasztott tésztát, majd fedjük le, és kb. egy óra alatt kelesszük meg.
Amikor a tészta megkelt, olajozott kézzel osszuk négy részre, majd takarjuk le folpack fóliával és kelesszük újra kb. 20 percig.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd olajos kézzel formázzuk meg a tésztát, és helyezzük a forró olajba.
Ezután többször átfordítva, hogy mindkét fele egyenletesen süljön, süssük szép aranybarnára a lángost. (mindegyik tésztával így járjunk el)
A megsült lángost csepegtessük le, majd helyezzük papírtörlőre, és tálalásig tartsuk melegen. (pl. takarjuk le egy konyharuhával)
Tálalás előtt a lángost ízlés szerint sózzuk meg, kanalazzunk rá tejfölt, szórjuk meg reszelt sajttal, majd úgy kínáljuk.