Megint itt a hétvége, úgy rohannak ezek a napok.... ha hétvége, akkor a tányérunkra
bizony megint finom halétel kerül. Köszönhető ez kedves barátomnak Frane
Palekának aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik, mely a világ
egyik legnagyobb vállalata, amely a
legkiválóbb minőségű tengeri Farkassügért és tengeri Aranydurbincsot
forgalmazza. A mai ebéd elkészítéséhez, két szép Aranydurbincsot használtam fel, melyeket bakonyi módra készítettem el, és tálaláskor pörkölt mákkal megszórt széles metélttel tálaltam. A bakonyit persze készíthetjük ízlés szerint több vagy éppen kevesebb gombával, szalonnával, ez már ízlés dolga, és a köretnek tálalt mákos metélt sincs kőbe vésve... 😉
Friss
Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy
finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha
abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt
halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a
Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni.
Hozzávalók a halhoz:
2 db Aranydurbincs
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 tk halfűszerkeverék
1/2 citrom leve
5 dkg vaj
2 ek olívaolaj
A halat filézzük ki, majd a filékre facsarjuk rá a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a halfűszerkeverékkel, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.
Egy serpenyőbe melegítsük fel a vajat és az olajat, majd helyezzük bele a halfilét a bőrös felével lefelé. (a bőrös felét töröljük szárazra egy papírtörlővel mielőtt a zsiradékba helyeznénk)
Ezután közepes hőmérséklete, locsolgatva süssük kb. 10 percig hogy a halhús kellően átsüljön és a bőre jó ropogós legyen.
Tipp: A filézéskor visszamaradt csontokból főzzünk pl. egy halalaplét, melyet halleves készítéséhez feltudunk majd használni.
Gombapaprikás hozzávalói:
10 dkg császárszalonna
1 ü Bonduelle csiperkegomba (280g-os)
1 db vöröshagyma (kisebb)
1-2 gerezd fokhagyma
1,5 dl főzőtejszín
1,5 dl tejföl (20%-os)
1 tk liszt
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 tk Piros Arany
1 tk pirospaprika
1 ek étolaj
A császárszalonnát vágjuk fel vékonyabb csíkokra. A vöröshagymát, és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát alaposan csepegtessük le, majd ízlés szerint szeleteljük fel.
Egy wok-ba (vagy serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a felcsíkozott szalonnát, süssük pár percig, hogy színt kapjon, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és szórjuk meg a pirospaprikával.
Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, öntsük fel a főzőtejszínnel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a Piros Aranyat, és főzzük pár percig hogy a szalonna puhára főjön.
A tejfölt keverjük simára liszttel, és egy kevéske vízzel, majd öntsük a szalonnás gombára, és kevergetve addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön a szaftja.
Mákos metélt hozzávalói:
20 dkg metélt tészta
2 ek egész mák
csipet só
5 dkg vaj
A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük át egy tányérra, hogy lehűljön. (Pár pillanat elég neki, így rögtön öntsük át, mert különben megég a serpenyőben, és keserű lesz.)
A tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, hideg vízzel öblítsük le, majd csepegtessük le.
Egy edénybe hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, sózzuk, és szórjuk meg a pörkölt mákkal, majd alaposan keverjük össze.
Tálalás előtt tegyünk a tányérra pár kanál mákos metéltet, kanalazzuk mellé a gombapaprikást, helyezzük rá a megsütött halfilét, és úgy kínáljuk.