Leveles tésztából már többször készítettem kosárkát, majd különböző töltelékkel megtöltve tálaltam. A kosárkákat előre is megsüthetjük, sőt a tölteléket is elkészíthetjük, de csakis tálalás előtt töltsük meg, mivel a tészta csakis akkor marad finom, ropogós. Most pl. hagymás-virslis tojássalátával töltöttem meg, de volt hogy egy egyszerű tojássaláta (receptje itt található) vagy éppen tojásrántotta (receptje itt található) került a kosárkába. Hétvége lévén, a készen megvásárolható Tante Fanny leveles tésztának köszönhetően, pedig egyszerűen elkészíthetjük pl. reggelire, vagy éppen vacsorára....
Hozzávalók kb. 8 db kosárhoz:
1 kisebb tojás a lekenéshez
1 tk egész mák
Az előnyújtott leveles tésztából egy 6 cm-es formával (v. pohárral)
szúrjunk ki 12 db tésztakorongot. Ezután 8 db tésztakorongnak a közepét
szúrjuk ki egy kisebb formával.
A nagy tésztakorongok szélét kenjük le az előzőleg kissé felvert tojással,
majd helyezzünk rá egy nagyobb, kiszúrt tésztakört. Ezután azt is kenjük le
a tojással, majd helyezzünk rá szintén egy nagyobb, kiszúrt tésztát, és
kenjük le a tojással. (a maradék tésztakorongokkal is így járjunk
el!!!)
Ezután helyezzük az elkészült tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire,
egymástól kicsit távolabb, majd az alját böködjük meg több helyen egy villával, hogy sütés közben ne emelkedjen majd meg, és tegyük kb. 30 percre hideg helyre.
(sütés közben nőni fog a tészta.....)
A visszamaradt tésztakorongokat kenjük le tojással, szórjuk meg egész mákkal, majd szintén helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten
süssük kb.15-20 perc alatt szép pirosra, ropogósra a tésztát. (Én
légkeverésnél, 170 fokon sütöttem.)
A sütőből kivéve a kosárkákat hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.
Töltelék hozzávalói:
3 db füstölt virsli
3 db főtt tojás fehérje
1 db vöröshagyma
25 dkg mascarpone
2 ek tejföl
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 ek étolaj
A keményre főzött tojásoknak távolítsuk el a sárgáját, a fehérjét pedig vágjuk fel kisebb kockákra. (a sárgáját együk meg, mert nem lesz rá szükség)
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A virslit vágjuk félbe, majd szintén vágjuk fel kisebb kockákra.
Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd süssük világos zsemle színűre.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott virslit, szórjuk meg egy csipet sóval, ízlés szerint őrölt borssal, kevergetve süssük pár percig, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a tejfölt, szórjuk meg egy csipet sóval, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a sült hagymás-virslit, keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá az előzőleg felkockázott tojásfehérjét is. (kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk utána)
A teljesen kihűlt leveles kosárba kanalazzuk bele a salátát, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott paprikával, helyezzük rá a tésztakorongot, majd úgy kínáljuk.
Tipp:
A leveles kosarat előre megsüthetjük. A salátát is elkészíthetjük, és a hűtőben tároljuk.... majd tálalás előtt csak össze kell állítani, és már kínálhatjuk is. (csakis tálalás előtt kanalazzuk a tölteléket a leveles tésztába, mert különben nem lesz finom ropogós)