Nagy izgalommal vártam, hogy idén milyen ízesítéssel készülnek majd el Magyarország Tortái. Aztán augusztus 20.-a előtt fény derült a titokra, és megtudhattuk, hogy a cukorral készült változat a "Somlói revolúció" a cukormentes változat pedig a "Csokis kaland" lett. Idén pedig még egy harmadik torta is készült, ez pedig a Honvédség tortája a "Tihanyi fehércsokoládés torta". A tortákról készült fotókat elnézve eldöntöttem, hogy én is megfogom sütni mindhármat. Már csak arra kellett várni, hogy a tortarecepteket közzé tegyék. Az első torta pedig melyet a hétvégére megsütöttem, a Csokis kaland volt, melyet én kicsit átvarázsoltam, és a cukorral készült változatát sütöttem meg. A torta sütése, és összeállítása bizony elég sok időt vett igénybe, de a végeredmény miden ráfordított percért kárpótolt, mert nagyon, de nagyon finomra sikerült. A diós-mandulás tészta, a marcipános és meggyzselés réteggel, és a habos csokoládés-tejszínes krémmel egyszerűen abbahagyhatatlan. (Igaz azt azért be kell hogy valljam, ha én pl. cukorbeteg lennék, ennek a tortának még a cukormentes változatát sem tudnám megenni, a sok csokoládé, és marcipán miatt, de ez csakis az én saját véleményem.)
Tészta hozzávalói:
10 dkg darált dió
5 dkg mandulaliszt (v. darált mandula)
3 nagy tojás
2,5 dkg kakaó
7 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
csipet só
0,5 dl víz
A darált diót, a mandulalisztet (v. darált mandulát), a kakaót, és a csipet sót keverjük össze.
A vizet a vajjal állandó keverés mellett olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.
Az egész tojásokat a porcukorral, és a vaníliás cukorral keverjük jó habosra. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a kihűtött vajas-vizes keveréket, majd keverjük pár percig.
Ezután szintén állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá az előzőleg összekevert, száraz hozzávalókat. Szintén keverjük még pár percig, hogy egy sima állagú masszát kapjunk.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 24 cm-es, és egy 18 cm-es tortaformát. Ezután 1/3 és 2/3 arányban osszuk el a két formába a tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt készre. (én egyszerre tettem be a sütőbe a két formát, majd légkeverésnél 160 fokon, a kisebbet 12 percig, a nagyobbat 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen a tortalapokat.
Meggyes rész hozzávalói:
15 dkg meggy (v. meggybefőtt)
1 dl víz (v. meggylé)
ízlés szerint cukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek kukoricakeményítő + egy pici víz
A meggyet turmixoljuk össze úgy, hogy ne legyen teljesen pépes. Ezután adjuk hozzá a vizet, ízlés szerint cukrot, a vaníliás cukrot, majd főzzük 5-6 percig.
A kukoricakeményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a meggyhez. Ezután kevergetve addig főzzük még besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki egészen.
Marcipánréteghez:
10-15 dkg marcipán
Én a Lidl-ben vásárolt marcipánt használtam hozzá, de ízlés szerint elkészíthetjük magunk is.
Szóráshoz:
2-3 dkg étcsokoládé
Csokoládés-tejszínhabos krém hozzávalói:
15 dkg porcukor (ízlés szerint lehet több is)
2 cs vaníliás cukor
20 dkg étcsokoládé (70%-os)
6 dkg kakaó (holland)
4 dl habtejszín (30%-os)
20 g porzselatin
2 dl víz
A csokoládét tördeljük bele egy fémtálba, majd adjuk hozzá a kakaót, 1 dl vizet, és a porcukor felét. Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett olvasszuk össze.
Amikor már a csokoládé teljesen felolvadt, és egy sűrűbb masszát kaptunk, akkor vegyük le a gőzfürdőről, majd adjuk hozzá a maradék porcukrot és a vaníliás cukrot, és robotgéppel keverjük simára.
A maradék 1 dl vizet forraljunk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódok, és már csak éppen langyos lesz.
Ezután öntsük a éppen csak langyos zselatint a csokoládés-cukros masszához, és keverjük alaposan össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a csokoládés masszához. (én robotgéppel kevertem hozzá, hogy egy sima állagú krémet kapjak)
A nagyobbik tésztalapot helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd szórjuk meg a reszelt csokoládéval.
Ezután a csokoládés-tejszínes krém 1/3 részét kanalazzuk rá a tésztára, és simítsuk el egyenletesen.
A marcipánt nyújtsuk ki akkorára mint a kisebbik tésztalap, majd vékonyan kenjük le csokoládékrémmel. Ezután helyezzük rá a kisebbik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk meg.
Ezután a marcipánnal összeragasztott tésztalapot helyezzük rá a csokoládés-tejszínes krém közepére.
A teljesen kihűlt meggyzselét kanalazzuk a kisebbik tortalap köré úgy, hogy ne érjen hozzá a sütőpapírhoz.
Ezután óvatosan kanalazzuk rá a megmaradt csokoládés-tejszínes krémet, és egyenletesen simítsuk el a tetejét.
Helyezzük be néhány órára az összeállított tortát a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. (én egész éjszakára a hűtőben pihentettem a tortát, és csak tálalás előtt vettem ki)
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd vegyük ki a tortaformából, és helyezzük rá egy tálcára. Ezután szórjuk meg a tetejét kakaóval, és ízlés szerint díszítsük meggyszemekkel, vagy pörkölt mandulaforgáccsal. Ezután éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.