2022. május 26., csütörtök

Pillekönnyű túrógombóc.


A túrógombócot kínálhatjuk egy leves után második fogásként, de pl. desszertként is megállja a helyét. Nálunk nagy kedvenc, de ez a pillekönnyű túrógombóc a legfinomabb melyet eddig készítettem. (túrógombóc cukorbetegeknek és a  sütőben sült túrógombóc receptje a linkekre kattintva találhatóak) Érdemes este összeállítani, így másnap csak ki kell főzni, pirított zsemlemorzsába forgatni, majd porcukorral, és tejföllel tálalni. Én pl. az őrölt fahéjat sem hagyom le, de ez már ízlés dolga.




Hozzávalók kb. 16 db gombóchoz:

50 dkg túró

1,5 ek búzadara

1 ek porcukor

2 db tojás (nagy)

csipet só

1 cs vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

pár ek liszt a beleforgatáshoz


 A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval verjük fel közepesen kemény habbá.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgát, a porcukrot, a búzadarát, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és keverjük alaposan össze.

Ezután két részletben keverjük hozzá a tojásfehérje habot is, majd fedjük le folpack fóliával, és tegyük be pár órára vagy egész éjszakára a hűtőbe. (Én este kevertem össze, és másnap délelőttig a hűtőben pihent.)

Közvetlenül főzés előtt vegyük ki a hűtőből, majd egy fagyiskanállal adagoljuk ki a gombócokat.

Ezután egyesével hempergessük meg a lisztbe, majd formázzuk meg a gombócokat.

Egy edénybe öntsünk bőséges mennyiségű vizet, adjunk hozzá egy nagyobb csipet sót, majd melegítsük forráspontig.

Ezután helyezzük bele a gombócokat, és gyöngyöző vízben főzzük 5 percig, majd zárjuk el a gázt és lefedve hagyjuk a vízben még kb. 6 percig. 

Ezután szűrőkanállal szedjük ki, csepegtessük le, majd forgassuk bele pirított zsemlemorzsába.



Pirított zsemlemorzsa hozzávalói:

1 cs zsemlemorzsa

pár ek étolaj


Az olajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és kisebb lángon, állandó keverés mellett pirítsuk aranybarnára. (pirítás közben arra figyeljünk, nehogy megégjen a zsemlemorzsa)

Ezután hagyjuk hűlni, majd forgassuk bele a kifőzött, és lecsepegtetett túrógombócokat.

Tálalás előtt helyezzünk a tányérra pár darab túrógombócot, majd szórjuk meg ízlés szerint porcukorral, és tejföllel kínáljuk. A gombócok pillekönnyűek, és nagyon finomak. Ízlés szerint őrölt fahéjjal összekevert porcukorral is megszórhatjuk.


2022. május 20., péntek

Lusta rétes eperrel és rebarbarával cukorbetegeknek.

 


Nagy kedvencem a "lusta rétes" (cukorral készült változata erre a linkre kattintva található), melyet most egy kicsit a diétámhoz igazítva sütöttem meg. Persze azért fehér liszttel és a cukorral készült változat finomabb, mert ahhoz vagyok szokva, de állítom így is nagyon finom. Nincs vele sok macera, gyorsan össze lehet állítani, ízlés szerint friss gyümölccsel, vagy éppen befőttel megszórni, és már mehet is a sütőbe. Én a teljes kiőrlésű liszthez pl. rizslisztet kevertem, de ízlés szerint sima lisztet is keverhetünk. Mivel éppen érik az eper, és rebarbara is van a kertemben, így ezzel a kétféle gyümölccsel sütöttem meg, melyek jól illenek egymáshoz.




Tészta hozzávalói kb. 18x24 cm-es tepsihez:

10 dkg teljes kiőrlésű liszt

5 dkg rizsliszt

5 dkg eritrit

5 gramm sütőpor

1/2 kk szódabikarbóna

csipet só

2 dkg Vénusz margarin

 

A margarint olvasszuk fel, majd a tepsit béleljük ki sütőpapírral, és kenjük meg az olvasztott margarinnal.

Keverjük össze a kétféle lisztet, majd keverjük hozzá az eritritet, a sütőport, a szódabikarbónát, és a sót, majd a lisztes keverék felét szórjuk bele a tepsibe.



Töltelék hozzávalói:

25 dkg túró

2 dl tej

1 db tojás (nagy)

1 tk vaníliaaroma

2-3 dkg eritrit

1 tk őrölt fahéj

3 dkg Vénusz margarin

20 dkg eper

2 szál rebarbara


A tepsiben lévő lisztes keverékre morzsoljuk rá a túrót, szórjuk meg a feldarabolt eperrel, és a rebarbarával, majd ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, és az eritrittel. (a rebarbarának előzőleg húzzuk le a külső hártyás részét)

Ezután szórjuk rá a maradék lisztes keveréket.

A tojást keverjük simára a vaníliaaromával és a tejjel, majd öntsük rá a liszt tetejére, lehetőleg úgy, hogy mindenhova kerüljön belőle, majd csipkedjük rá a margarint. (villával kicsit megmozgathatjuk, hogy mindenhol befedje a tojásos-tejes keverék a lisztet)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, hogy szép aranybarna legyen a sütemény teteje. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a papírral együtt emeljük át egy rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.


 

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt poreritrittel, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.Ízlés szerint másfajta friss gyümölccsel, vagy éppen befőttel is készíthetjük.


2022. május 13., péntek

Teljes kiőrlésű sós kalács cukorbetegeknek.

 


Sütöttem már többféle teljes kiőrlésű kalácsot, de az összes tészta közül ez lett a legkönnyebb, és a legfinomabb. Eddig a liszthez csak sikért adtam, ezzel is lazítva a tészta állagát, de most úgy gondoltam, hogy megpróbálkozom tangzhong hozzáadásával, melytől még könnyebbnek, foszlósabbnak kell hogy legyen a tészta...... és valóban sokkal finomabb lett a kalácstészta, így csakis ajánlani tudom a kipróbálását. Én most sós kalácsot sütöttem, de ízlés szerint a só helyett tehetünk bele édesítőszert is, ha éppen édes kalácsot szeretnénk sütni.



Hozzávalók a tangzhong-hoz: 

2 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 dl tej


A hideg tejjel keverjük simára a lisztet, majd állandó keverés mellett, főzzük olyan sűrűre mintha puding lenne.

Ezután hűtsük ki teljesen, mielőtt felhasználnánk.

Tipp:
Az elkészült tangzhong-ot pl. jól zárható dobozba 2-3 napig a hűtőben tárolhatjuk mielőtt felhasználnánk kenyér, vagy kalács sütésnél. Felhasználás előtt, szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni. 

A tangzhong egy régi ázsiai módszer "tésztadoktornak" is nevezik, de akár vizes rántásnak is hívják. Nagyon puha állaga lesz tőle a kenyérnek, és a kalácsnak. A kalács sokkal foszlósabb lesz. Eredetileg liszt és víz keveréke, de a víz helyett tejjel is készülhet. 
 



Hozzávalók a kalácshoz:

30 dkg teljes kiőrlésű liszt

10 dkg búzaliszt

4 dkg sikér

3,5 dl tej

2,5 dkg élesztő

1 db tojássárga (nagy)

1 tk só

1 tk cukor

az előzőleg elkészített tangzhong

1 kisebb tojás a lekenéshez 
 
 
 
 Az élesztőt morzsoljuk bele 1 dl langyos, cukros tejbe, majd pár perc alatt futtassuk fel.
 
A kétféle lisztet keverjük össze, majd szitáljuk át. Ezután keverjük hozzá a sikért, és a sót. 

A keverőtálba öntsük bele a maradék langyos tejet, keverjük hozzá a tojássárgát, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, kanalazzuk rá a lisztkeveréket, majd adjuk hozzá az előzőleg megfőzött, és teljesen kihűtött tangzhongot.

Ezután a robotgéppel dagasszuk meg a tésztát, majd pár percig kézzel is dolgozzuk át. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát)

Ezután a megdagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd egy óra alatt, langyos helyen kelesszük a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel nyomkodjuk téglalap formára. (Arra figyeljünk, hogy ne nyomkodjuk túl vékonyra, és ne legyen nagyobb mint a forma amiben majd sütjük.)

Ezután szorosan tekerjük fel a tésztát úgy mint a bejglit, és helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt formába, majd takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra. (Sütőpapír hiányában, zsírozzuk, és lisztezzük ki a formát.)

 Újrakelesztés után kenjük le a kalácsot felvert, egész tojással. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 45 perc alatt süssük készre a kalácsot. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.



A tésztája a tangzhong-nak köszönhetően laza, és nagyon finom. Több napig friss és olyan puha marad, mintha akkor sütöttük volna. Ízlés szerint só helyett édesítőszerrel is megsüthetjük, ha édes kalácsot szeretnénk enni.


2022. május 6., péntek

Tiramisu cukorbetegeknek.


 

Nagyon szeretem a tiramisut, és sokszor készítek is hétvégi desszertnek.... van hogy a hagyományos kávés változatban, de van hogy gyümölcsöset is. (további tiramisu receptek a linkre kattintva találhatóak) A cukorbetegségnek köszönhetően most újra kellett gondolnom a hozzávalókat, így babapiskóta helyett Gullon cukormentes kekszet, a cukor helyett pedig eritritet használtam. Az elkészült tiramisu így is nagyon finom volt, és megtudtam volna enni az egészet egyszerre, de persze azért a mértékletességre most is törekedtem.....




Hozzávalók:

1 cs Gullon cukormentes keksz

25 dkg mascarpone

3 db tojás (nagy)

10 dkg eritrit

2 tk vaníliaaroma

1,5 dl lefőzött feketekávé

1 dl tej

holland kakaó a szóráshoz



A mascarponét keverjük ki az eritrittel, és a vaníliaaromával, majd egyesével keverjük hozzá a tojások sárgáját is.

A tojások fehérjét egy csipet sóval, és egy teáskanál eritrittel verjük fel kemény habbá.
Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponés krémhez.

A lefőzött feketekávét keverjük össze a tejjel, majd langyosítsuk meg. Ezután majd egyesével mártogassuk bele a kekszet amikor rétegezzük, hogy egy kicsit beszívja magába a kávés keveréket.

Az elkészült krémből tegyünk pár kanálnyit egy jénai aljába, majd rakjuk ki az előzőleg egy pillanatra a kávéba mártott keksszel. Ezután szórjuk meg kakaóval, majd addig folytassuk a rétegezést míg elfogy a keksz is, és a krém is.

Végül szórjuk meg kakaóval a tetejét, majd 1-2 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém egy kicsit megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek. 

Tipp:

Ízlés szerint a kekszet meglocsolhatjuk egy kevéske rummal, de ez el is hagyható, ha nem fér bele a diétánkba. (bevallom, én nem hagytam ki, ez a kicsi "bűnözés" talán még belefér 😀)




Kevéssel tálalás előtt vegyük ki a tiramisut a hűtőből, hogy ne legyen nagyon hideg, majd ízlés szerint fagylaltos kehelybe, vagy desszertes tányéron tálaljuk.