A napokban sikerült szép, nagyobb szemű magyar epret vásárolnom, és az íze is nagyon, de nagyon finom volt. Régen ettem már ilyen ízletes epret, így kóstolás után egy nagyobb dobozzal a kosaramba is került. Mivel nagy kedvencem a sütés nélküli túró torta, így gondoltam elkészítem cukormentes változatban, melyhez az eper egy része is felhasználásra került. (a többi epret pedig beosztva majszoltam el 😀) A torta alapja Detki cukormentes háztartási keksz, a túró és a zselatin ízesítéséhez pedig eritritet használtam. A torta nagyon finom, de azért arra figyeljünk hogy a diétánkba beleférjen, és egy-egy szeletnél többet ne együnk egyszerre. Tudom hogy ezt nehéz betartani, de sajnos a diéta nagy úr.....
Hozzávalók a kekszes alaphoz:
15 dkg Detki cukormentes háztartási keksz
10 dkg vaj
2 tk eritrit
A kekszet daráljuk le (v. morzsoljuk össze) majd adjuk hozzá az eritritet, a felolvasztott vajat, és keverjük össze. (ha túl morzsalékos lenne, akkor egy pici tejet adjunk hozzá összekeverés közben)
Egy 20 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a vajas kekszet, és egyenletesen lapogassuk el.
Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és megdermedjen.
Ameddig a kekszes alap a hűtőben pihen, készítsük el a túrós tölteléket, és készítsük elő az epret.
Túrós töltelék hozzávalói:
45 dkg tehén túró
10 dkg eritrit (v. ízlés szerint)
1 kk vaníliaaroma
1/2 citrom leve és reszelt héja
7 gramm porzselatin
0,5 dl víz
2 dl Milli habtejszín (35%-os)
kb. 25 dkg eper
Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, csepegtessük le, papírtörlővel töröljük szárazra, majd vágjuk félbe.
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a citrom levét és reszelt héját, majd keverjük össze. (ízlés szerint több eritritet is tehetünk bele)
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg a zselatin feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután öntsük hozzá a túróhoz, majd szintén keverjük alaposan össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, szintén keverjük hozzá a túróhoz.
A
hűtőből vegyük ki a kekszes alapot, majd rakjuk ki körbe a formát a
félbevágott eperrel. (az eper majd könnyen hozzátapad a forma
béleléséhez használt sütőpapírhoz)
Hozzávalók a bevonó zselatinhoz és díszítéshez:
1 cs színtelen tortabevonó zselatin
2-3 szem eper
A tortabevonó zselatint készítsük el a tasakon található leírás szerint. (cukor helyett 1 tk eritritet keverjünk hozzá)
A tortát vegyük ki a hűtőből, ízlés szerint helyezzük rá a félbevágott eperszemeket, majd óvatosan öntsük rá a zselatint.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a tetején a zselatin teljesen megdermedjen.Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd emeljük át egy tortatálra vagy tálcára. Ezután ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.